Κεντρική Μικρά Ασία

Λυκαονία, Φρυγία, Πισιδία, Γαλατία

H Λυκαονία ήταν μια χώρα ρευστή αφού η έκτασή της συνεχώς μεταβαλλόταν.  Οι κάτοικοι της Λυκαονίας, οι Λυκάονες, αγνώστων ηθών και εθίμων, ήταν ποιμένες κατά το πλείστον, νομάδες και ληστές. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία κατάγονταν από τον βασιλιά Λυκάονα της Αρκαδίας. Σημαντικές πόλεις της Λυκαονίας ήταν το Ικόνιο, η Δέρβη, τα Λάρανδα, τα Λύστρα και άλλες. Σήμερα η περιοχή αυτής της αρχαίας χώρας λέγεται Καραμανία από τη πόλη Καραμάν (αρχ. Λάρανδα).  

Η Φρυγία ήταν μια χώρα με περίοδο αιχμής τον 8ο αιώνα π.Χ. Την Φρυγία διάσχιζε ο ποταμός Σαγγάριος όπου στις όχθες του ήταν χτισμένη και η πόλη Γόρδιον, πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου της Φρυγίας. Ορεινή περιοχή που διακόπτεται από εύφορες στενές κοιλάδες, η χώρα ήταν πλούσια σε ορυκτά, κυρίως χρυσό, μάρμαρο, χαλκό και σίδερο και σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, από τα οποία ονομαστό ήταν το φρυγικό κρασί. Οι Φρύγες αναφέρονται από τον Όμηρο ως σύμμαχοι των Τρώων. Οι βασιλείς τους έφεραν εναλλάξ τα ονόματα Γόρδιος και Μίδας (δυναστικοί τίτλοι και όχι κύρια ονόματα), ενώ ο διάσημος στην αρχαιότητα Γόρδιος Δεσμός κόπηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο, συμβολίζοντας έτσι την κατάκτησή του επί της Ασίας. Οι σπουδαιότερες Φρυγικές πόλεις της ήταν η Λαοδίκεια, η Ιεράπολη Φρυγίας, η Τρίπολη Φρυγίας, οι Κολοσσαί ή Χώναι, η Νακώλεια και οι Αιζανοί

Η Πισιδία ήταν μια επαρχία στα νότια της Μικράς Ασίας, η οποία σε παλαιότερους χρόνους θεωρούνταν μέρος της Φρυγίας ή της Παμφυλίας, όπως σε όλη την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Διατηρώντας μερική αυτονομία, γνώρισε άνθιση σε πολλούς τομείς. Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, η Πισιδία αποικίστηκε από βετεράνους του Ρωμαϊκού στρατού, συνδέθηκε με ένα μεγάλο οδικό δίκτυο με την υπόλοιπη αυτοκρατορία και γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της, με πολλές πόλεις να έχουν δικαιώματα νομισματοκοπίας. Γνωστές πόλεις της Πισιδίας ήταν η Αντιόχεια της Πισιδίας, τα Ίσινδα, η Σελεύκεια Πισιδίας και η Σαγαλασσός.

Γαλατία ονομάζονταν κατά την αρχαιότητα, η περιοχή στα υψίπεδα της κεντρικής Μικράς Ασίας, στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η πρωτεύουσα της Τουρκίας, η Άγκυρα. Πήρε την ονομασία της από το μεταναστευτικό ρεύμα κελτικών φυλών Γαλατών κατά τον 3ο αιώνα π.Χ., μια ομάδα περίπου 10.000 Κελτών πολεμιστών με δούλους και γυναικόπαιδα που διέσχισαν τη Θράκη και κατευθύνθηκαν προς τη Μικρά Ασία για να εγκατασταθούν στα υψίπεδα του κέντρου της. Σύντομα εξελληνίσθηκαν έτσι ώστε οι αρχαίοι συγγραφείς να τους αποκαλούν Ἑλληνογαλάτες και οι Ρωμαίοι Gallograeci.  

Στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας, οι διάσπαρτες αρχαίες πόλεις συνδέθηκαν έντονα με τα ιστορικά γεγονότα της βυζαντινής, σελτζουκικής, τουρκομανικής και οθωμανικής περιόδου.

Στη θεματική έκθεση θα βρείτε τόσο υλικό περιηγητών, από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, όσο και φωτογραφικό, κυρίως, υλικό από την Μικρασιατική Εκστρατεία, καθώς οι περιοχές αυτές ήταν το σκηνικό της προέλασης και, τελικά, ήττας των ελληνικών στρατευμάτων στη Μικρά Ασία, κλείνοντας το κεφάλαιο μικρασιατικού ελληνισμού στην περιοχή. 

Μάθετε περισσότερα :

Ανακαλύψτε τα  τεκμήρια της θεματικής έκθεσης