Σίφνος

Μια περιήγηση στο χάρτη πολιτισμού της Σίφνου
Γερόντισα σε καλντερίμι.,  Φραντζής, Λέων Αθήνα, CC BY 4.0
Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ)- Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)

Aκίς, Μερόπη, Σίφανος, Σίφανα ή Σιφάντο είναι μερικά από τα ονόματα που είχε ανά καιρούς η Σίφνος. Σύμφωνα με ένα μύθο, "Σίφνος" ονομαζόταν ο γιος του αττικού ήρωα Σούνιου του οποίου το όνομα δόθηκε στο νησί. Άλλη εκδοχή θέλει να προέρχεται η ονομασία από το "σιφνός" που σημαίνει κενός και παραπέμπει στο πλήθος των υπόγειων στοών των ορυχείων στο υπέδαφος του νησιού.  

Το νησί κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, αρχικά από πρωτοελλαδικά φύλα, έπειτα από Μινωίτες και Αχαιούς, ενώ στην κλασική αρχαιότητα ήταν γνωστό για τα χρυσωρυχεία και αργυρωρυχεία του, από τα αρχαιότερα στον κόσμο και με τα οποία οι Σίφνιοι είχαν γίνει πολύ πλούσιοι. Απόδειξη του πλούτου του νησιού ήταν η κοπή δικού του νομίσματος (600 π.Χ.) καθώς και τα εντυπωσιακά αναθηματικά έργα όπως ο Θησαυρός των Σιφνίων στους Δελφούς. 

Στα μετέπειτα χρόνια, έως και το Μεσαίωνα, από τη Σίφνο πέρασαν πειρατές, κατακτητές, Ενετοί, Ιωαννίτες Ιππότες, αφήνοντας αποτυπωμένο το διάβα τους στην αρχιτεκτονική του νησιού. 

Στην έκθεση θα βρείτε ατμοσφαιρικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του νησιού των φωτογράφων Δημήτρη Παπαδήμου και Λέοντα Φραντζή και του αμερικανού κλασικιστή Richard Hubbard Howland, οι οποίες καλύπτουν περίπου 8 δεκαετίες. Ξωκλήσια, περιστερώνες, ξερολιθιές, μοναστήρια είναι μερικά από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που καταγράφει ο φωτογραφικός φακός.

Στην έκθεση επίσης θα βρείτε μια σειρά έργων ζωγραφικής του Παναγιώτη Τέτση, ο οποίος εμπνέεται από τα τοπία της Σίφνου, τις δεκαετίες '60 και '70 και δημιουργεί έναν ασπρόμαυρο, ιδιαίτερο, προσωπικό εξπρεσιονισμό. Μαζί με τα σκίτσα και σχέδια της Νέλλης Ανδρικοπούλου, αποτελούν τις εικαστικές αποτυπώσεις του κυκλαδίτικου νησιού.  

Η λαογραφία και οι παραδόσεις της περιοχής περιγράφονται στα Τετράδια Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ οι φωτογραφίες από καθημερινά αντικείμενα, ασχολίες και ντόπιους εικονογραφούν τη Σιφνιώτικη κοινωνία των αρχών του 20ου αιώνα. Θα βρείτε επίσης αρχαιολογικό υλικό, φωτογραφίες από τοποθεσίες ανασκαφών καθώς και θραύσματα κεραμικής από τον 10 αιώνα πΧ.  

Πασίγνωστη τόσο για τη γαστρονομική της παράδοση όσο και για την αγγειοπλαστική της, η Σίφνος ήταν τόπος τεχνών και τεχνητών από την αρχαιότητα. Η κεραμική της Σίφνου είναι ένα μεγάλο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον κεφάλαιο, μια παράδοση που “τρέχει” εδώ και χιλιετηρίδες. Το Δίκτυο Αρχιπέλαγος έχει δημιουργήσει μια σειρά από εξαιρετικά βίντεο τα οποία καταγράφουν την αγγειοπλαστική παράδοση και τη σύγχρονη κεραμική του νησιού τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.  

Μάθετε περισσότερα :

Ανακαλύψτε τα  τεκμήρια της θεματικής έκθεσης