Τρίωτο αρτόσχημο αλάβαστρο

Τρίωτο αρτόσχημο αλάβαστρο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Τρίωτο αρτόσχημο αλάβαστρο (EL)
Three-handled squat alabastron (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (EL)
Μεγάλο πήλινο τρίωτο αρτόσχημο αλάβαστρο, με ψηλό λαιμό και έξω νεύον χείλος. Βάση δακτυλιόσχημη με ελαφρώς κυρτό τον πυθμένα της. Τρεις οριζόντιες, κυκλικής διατομής, λαβές ξεκινούν οριζόντια στο ύψος του ώμου, με απόκλιση προς τα πάνω. Το σώμα του αγγείου είναι σφαιρικό πιεσμένο. Διακόσμηση από σκούρο καστανό και ανοιχτό καστανό χρώμα πάνω σε επίχρισμα πολύ ανοιχτού καστανού χρώματος. Ενιαίο χρώμα καλύπτει το λαιμό και το χείλος εσωτερικά και εξωτερικά. Αποσπασματικά σώζεται το χρώμα στις λαβές. Η κύρια διακοσμητική ζώνη είναι στον ώμο, στο ύψος των λαβών. Τα διάκενα μεταξύ των λαβών κοσμούνται με τρίγλυφα πλαισιωμένα με αντιθετικές σπείρες. Η κύρια διακοσμητική ζώνη πλαισιώνεται πάνω από μία οριζόντια γραμμή και κάτω από τρεις οριζόντιες παράλληλες πλατιές ταινίες. Στο ύψος πάνω από τη βάση, οριζόντια γραμμή περιτρέχει το αγγείο. Η βάση είναι ολόβαφη. Το αγγείο ήταν σπασμένο σε πολλά μικρά θραύσματα και συγκολλήθηκε. Λείπει μεγάλο τμήμα λαιμού και χείλους, το οποίο έχει συμπληρωθεί. Το χρώμα και το επίχρισμα έχει απολεπιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Larisa (EN)

Αλάβαστρο αρτόσχημο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Squat alabastron (EN)

Πηλός ερυθρός ανοικτός/ρόδινος (EL)
Light red clay (EN)

Μακρυχώρι / Έργο Μαλιακός - Κλειδί (EL)

Ύψος: 12.1 εκ. (EL)


1700 BC - 1050 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.