Κορινθιακός σφαιρικός αρύβαλλος με βάση

Κορινθιακός σφαιρικός αρύβαλλος με βάση
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Κορινθιακός σφαιρικός αρύβαλλος με βάση (EL)
Corinthian globular aryballos with a base (EN)

Ζωγράφος του φτερωτού λιονταριού (EL)
WINGED LION P / GEFLUEGELTEN LOEWEN MALER (EN)

Κορινθιακός σφαιρικός αρύβαλλος με βάση. Ακέραιος, με λίγες απολεπίσεις στο στόμιο. Πηλός λευκός. Το μελανό υάλωμα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του απολεπισμένο, συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων της κύριας διακόσμησης. Από το ιώδες χρώμα διατηρούνται μόνο ίχνη. Στη μετάβαση από το εσωτερικό του λαιμού προς την άνω επιφάνεια της στεφάνης του στομίου υπάρχει μελανή ταινία. Στην τελευταία διατηρούνται τρεις μελανοί ομόκεντροι κύκλοι και στην «κάθετη» επιφάνεια της στεφάνης ίχνη από μια ταινία, που συνέχιζε και στη ράχη της λαβής. Περιμετρικά του ώμου υπάρχει σχηματοποιημένο μελανό γλωσσωτό κόσμημα που περιβάλλεται από τρεις μελανές ταινίες με δύο σειρές μελανών στιγμών ανάμεσά τους. Κάτω από την κύρια διακόσμηση, υπάρχουν δύο μελανές ταινίες και μια τρίτη στη μετάβαση προς τη βάση. Στο κέντρο της εσωτερικής «οριζόντιας» επιφάνειας της βάσης μελανή στιγμή περιβάλλεται από δύο μελανούς ομόκεντρους κύκλους, εκ των οποίων ο εξωτερικός καλύπτει και την εσωτερική «κάθετη» επιφάνεια. Στο σώμα εικονίζεται φυτικό σταυροειδές κόσμημα με ανθέμιο πάνω σε ανεστραμμένο ανοικτό άνθος λωτού και δύο πλευρικά ανοικτά άνθη λωτού. Κάτω από τη λαβή, εικονίζεται πτηνό προς τα δεξιά. Τα παραπληρωματικά μοτίβα της παράστασης είναι φυλλωτοί ρόδακες, σταυροειδείς ρόδακες και στιγμές. Ιώδες χρώμα σώζεται στον πυρήνα και στις έλικες του ανθεμίου και ίχνη του στους κάλυκες των λουλουδιών λωτού. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Αρύβαλλος κορινθιακός σφαιρικός (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Corinthian globular aryballos (EN)

Πηλός λευκός (EL)
White clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Διάμετρος: 12.2 εκ. Ύψος: 14.5 εκ. (EL)


570 BC - 550 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

5H9SRM



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.