Ζεύγος χρυσών ταινιωτών ενωτίων

Ζεύγος χρυσών ταινιωτών ενωτίων
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ζεύγος χρυσών ταινιωτών ενωτίων (EL)
A pair of gold banded earrings (EN)

Ζεύγος χρυσών ταινιωτών ενωτίων. Ακέραιο. Αποτελούνται από μία δαντελωτή ταινία, της οποίας το φαρδύτερο άκρο συνέχεται με ένα δισκόμορφο ρόδακα. Η ταινία είναι κατασκευασμένη με τη συρματερή τεχνική και συντίθεται από έναν πλοχμό που πλαισιώνουν οι δύο κατά μήκος παρυφές της, οι οποίες σχηματίζονται με δύο παράλληλα σύρματα, στριμμένα προς αντίθετη κατεύθυνση, ώστε να προκύπτει ένα είδος πλεξίδας. Ανάμεσα στις παρυφές αναπτύσσεται ο πλοχμός από δύο απλά σύρματα που διασταυρώνονται με κανονικούς ελιγμούς. Προς το στενό άκρο της ταινίας τα δύο σύρματα του πλοχμού συστρέφονται και σχηματίζουν έναν απλό βόστρυχο, ενώ οι δύο παρυφές της καταλήγουν σε μία μικρή θηλιά. Στο αντίθετο πέρας της ταινίας διαμορφώνεται μία μεγαλύτερη θηλιά, κολλημένη στην κάτω επιφάνεια του ρόδακα που αποτελεί και το κορύφωμα του κοσμήματος. Βάση του ρόδακα αποτελεί ένα κυκλικό έλασμα όπου είναι επικολλημένα περιμετρικά δώδεκα δακρυόσχημα πέταλα από κοκκιδωτό σύρμα. Στο κέντρο του ρόδακα, που δηλώνεται με τρεις κύκλους από κοκκιδωτό σύρμα, είναι κολλημένα τέσσερα σφαιρίδια σε διάταξη πυραμίδας, τρία στη βάση και ένα στην κορυφή. Σφαιρίδια σε όμοια διάταξη διακοσμούν και τα δύο άκρα της ταινίας δίπλα στο ρόδακα. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Σκουλαρίκια (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Earrings (EN)

Χρυσός (EL)
Gold (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Διάμετρος: 3.5 εκ. (EL)


510 BC - 510 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

RBOYYC



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.