Χάλκινος ανθρωποταυρικός κρουνός

Χάλκινος ανθρωποταυρικός κρουνός
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Χάλκινος ανθρωποταυρικός κρουνός (EL)
Bronze bull-man sprout (EN)

Χάλκινος ανθρωποταυρικός κρουνός. Σχεδόν ακέραιος. Σώζει τον υδαταγωγό σωλήνα που κατέληγε σε στόμιο με τη μορφή προσωπείου και ανήκε προφανώς σε μνημειώδη κρήνη. Η κεφαλή και ο σωλήνας συνδέονται μεταξύ τους με μόλυβδο. Ο υδαταγωγός σωλήνας είναι κυλινδρικός, διαφορετικά κατασκευασμένος σε κάθε άκρο, και παρουσιάζει βαθμιαία μείωση προς το μετά της κεφαλής συναπτόμενο πέρας αυτού. Παρά το πλατύτερο άκρο του σωλήνα, του οποίου τα χείλη ελαφρώς εξέχουν, υπάρχει ελαφρύς δακτύλιος για την προσαρμογή του επόμενου σωλήνα. Στο στενό του άκρο και προς τη μία μόνο πλευρά της κυρτής του επιφάνειας, υπάρχει προσηλωμένο, πρόσθετο, συμπαγές, αμφικλινές εξάρτημα, τριγωνικού σχήματος, με οξεία ράχη εξωτερικά και κοίλο στο εσωτερικό. Το ως άνω εξάρτημα χρησιμεύει σαν βάση για τη στήριξη του σωλήνα στο κάτω μέρος του κοίλου της κεφαλής, όπου τα εσωτερικά τοιχώματα των παρειών συγκλίνουν ισχυρώς, σχηματίζοντας κατάλληλη υποδοχή τριγωνικού περιγράμματος. Απολήγει δε στο άνοιγμα του στόματος και στερεώνεται επιπροσθέτως με σιδερένιους ήλους, που διέρχονται από δύο τετράπλευρα ανοίγματα, στο οπίσθιο μέρος του λαιμού. Στο μέσο περίπου του σωλήνα, στο κάτω μέρος είναι χαραγμένο βαθιά το γράμμα Δ. Η κεφαλή έχει τριγωνικό περίγραμμα, που δηλώνεται σαφέστερα στην τομή της οπίσθιας πλευράς. Φέρει χαρακτηριστικά ανθρώπινης μορφής εκτός από δύο μικρά κέρατα, τα οποία εκφύονται από το άνω μέρος του μετώπου, σχεδόν οριζόντια με το άνω μέρος της κεφαλής και ελαφρώς προς τα πλάγια του δεξιού αυτιού και του λαιμού, που υποδηλώνουν και τον ταυρικό χαρακτήρα της μορφής. Μέτωπο τριγωνικό, οφθαλμοί σχετικά μικροί, ανοικτοί, στραμμένοι προς τα άνω με εγχάρακτες λεπτομέρειες για την απόδοση των κορών και βλεφαρίδων, σκιαζόμενο στα άκρα από το βάρος των φρυδιών. Μύτη σε ευθεία γραμμή μετά το μέτωπο, στόμα ανοικτό, το κάτω χείλος του οποίου εξέχει και λόγω της χρήσης του σχηματίζει υδρορροή. Το άνω μέρος της κεφαλής είναι επίπεδο και αδρά δουλεμένο, πιθανόν διότι, όπως δείχνουν οι οπές, ήταν προσηλωμένο εκεί άλλο αντικείμενο. Μεταξύ των οπών λείπει μικρό τμήμα, το οποίο αποτελεί και τη μοναδική φθορά του όλου ευρήματος. Η κόμη πέφτει δεξιά και αριστερά του προσώπου σε βοστρύχους, σχεδόν κά (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ilia (EN)

Κρουνός (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Sprout (EN)

Χαλκός (EL)
Copper (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)

Διάμετρος: 10.2 εκ. Μήκος: 55.0 εκ. (EL)


100 BC - 51 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

3FT1E8



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.