Εκαταίο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Εκαταίο (EL)
Hekataion (EN)

Μαρμάρινο Εκαταίο. Σώζεται σχεδόν πλήρες κατόπιν συγκόλλησης τμήματος της βάσης, από την οποία λείπει μικρό τμήμα. Κατά τόπους φέρει αποκρούσεις. Τρίπλευρη στήλη επί κυκλικής συμφυούς πλίνθου επιστέφεται με τρεις κεφαλές. Στις τρεις πλευρές της εικονίζονται τρεις διαφορετικές μορφές: Η πρώτη απεικονίζεται μετωπική, αυστηρή, φοράει πέπλο ζωσμένο πάνω από το μακρύ απόπτυγμα και σανδάλια. Με το δεξιό χέρι κατεβασμένο κρατά φιάλη και με το ελαφρά λυγισμένο αριστερό κρατά δάδα. Πρόκειται μάλλον για την κύρια πλευρά του γλυπτού και η απεικονιζόμενη μορφή ταυτίζεται με τη δαδοφόρο Εκάτη. Η δεύτερη μορφή φοράει χιτώνα, που φαίνεται μόνο στις κνήμες, ενώ από πάνω, το ιμάτιο τυλίγει σφιχτά το σώμα και καλύπτει την κεφαλή. Στηρίζεται στο αριστερό πόδι, ενώ το δεξιό είναι άνετο δίνοντας την εντύπωση χορευτικής κίνησης. Η τρίτη μορφή, πιθανώς γυναικεία, βαδίζει χορευτικά προς τα δεξιά. Είναι ντυμένη με χιτώνα και τυλιγμένη με ιμάτιο, το οποίο αφήνει το δεξιό τμήμα της πλάτης ακάλυπτο. Απεικονίζεται σε όψη 3/4 από πίσω, καθώς ο κορμός είναι στραμμένος προς τα αριστερά, ώστε να είναι ορατή στο θεατή μόνο η πλάτη, ενώ το κάτω μέρος του σώματος, όπως και η κεφαλή, αποδίδονται σε πλάγια όψη. Οι δύο τελευταίες μορφές ίσως μπορούν να ταυτιστούν με Χάριτες/Ώρες ή Εποχές. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Εκαταίο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Hekataion (EN)

Μάρμαρο (EL)
Marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Διάμετρος: 22.0 εκ. Ύψος: 39.7 εκ. (EL)


150 BC - 31 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

5Q8N0S



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.