Άγαλμα Ασκληπιού
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Άγαλμα Ασκληπιού (EL)
Statue of Asclepius (EN)

Άγαλμα Ασκληπιού από λευκό λεπτόκοκκο μάρμαρο. Απαρτίζεται από δύο μεγάλα κομμάτια που έχουν συγκολληθεί στο ύψος των γοφών. Είναι συγκολλημένο από επτά μικρότερα ή μεγαλύτερα κομμάτια. Το σύνολο απαρτιζόταν από περισσότερες ενθέσεις, οι οποίες συγκολλούνταν σε λεία επιφάνεια και στερεώνονταν με συνδέσμους: λείπουν το πρόσωπο και τμήμα του αριστερού βραχίονα με το ιμάτιο. Έχουν αποκοπεί το δεξιό χέρι από τον δικέφαλο, το αριστερό πόδι από το κάτω τμήμα της κνήμης, η παρυφή του ιματίου στα αριστερά, ενώ φέρει αποκρούσεις κατά τόπους. Ο ιματιοφόρος θεός απεικονίζεται όρθιος, κατ' ενώπιον, με έντονη συστροφή του κορμού προς τα δεξιά αλλά και ελαφρό σκύψιμο προς τα εμπρός. Στηρίζεται στο δεξιό σκέλος, ενώ το αριστερό λυγισμένο προβάλλει προς τα αριστερά. Το ιμάτιο, που φτάνει έως το κάτω τμήμα της κνήμης, καλύπτει τον αριστερό ώμο και βραχίονα, την πλάτη, έρχεται εμπρός στο ύψος των γοφών και συγκρατείται κάτω από την αριστερή μασχάλη. Το δεξιό χέρι θα ακουμπούσε στον δεξιό γοφό, όπου και υπάρχει εκτετεμένη απόκρουση. Το αριστερό, κατεβασμένο και ελαφρά λυγισμένο, θα ήταν ελεύθερο εμπρός από την βακτηρία (εάν αυτή βέβαια υπήρχε). Τόρμος στην πίσω όψη, στο ύψος των κνημών, όπου και ίχνη μολύβδου, χρησίμευε πιθανότατα για τη στερέωση του αγάλματος. Μεγάλη εντορμία στα αριστερά έχει πιθανότατα λαξευθεί κατά τη δεύτερη χρήση. Συνοπτικότερη η απόδοση των πτυχών στην πλάτη. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Άγαλμα ανδρικής μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Statue of a male figure (EN)

Μάρμαρο λευκό (EL)
White marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Πλάτος: 31.0 εκ. Ύψος: 100.0 εκ. (EL)


175 BC - 151 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

V2X829



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.