Αγαλμάτιο νεανία με χλαμύδα, Απόλλων (;)

Αγαλμάτιο νεανία με χλαμύδα, Απόλλων (;)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αγαλμάτιο νεανία με χλαμύδα, Απόλλων (;) (EL)
Statuette of a youth with chlamys, Apollo (?) (EN)

Αγαλμάτιο νεανία με χλαμύδα, Απόλλων (;) από λευκό μάρμαρο. Σώζεται από τη βάση του λαιμού έως τα μέσα περίπου των μηρών. Λείπουν η κεφαλή με το μεγαλύτερο μέρος του λαιμού, τα χέρια από το ύψος των βραχιόνων, το δεξιό σκέλος από τα μέσα του μηρού και το αριστερό από το επάνω τμήμα του. Φέρει αποκρούσεις κατά τόπους. Εικονίζεται νεανίας γυμνός, κατ' ενώπιον, στηριζόμενος στο δεξιό σκέλος, προβάλλοντας άνετο το αριστερό. Το δεξιό χέρι είναι κατεβασμένο και απομακρύνεται από τον κορμό προς τα δεξιά, ίσως και να προτεινόταν. Το αριστερό ήταν επίσης κατεβασμένο και πολύ κοντά στα πλευρά. Φοράει χλαμύδα που πορπώνεται στο μέσον του στέρνου και πέφτει ελεύθερη στην πλάτη με τη φορά των πτυχών προς τα αριστερά. Έχει μακριά κυματιστά μαλλιά, που μαζεύονταν στον αυχένα, πέφτουν σε μάζα στην πλάτη, ενώ ανά ένας πλόκαμοι αποσπώνται και κυλούν στους ώμους ακολουθώντας τη συστροφή του κορμού. Πίσω όψη επιμελώς λαξευμένη. Μάλλον πρόκειται για ηρωική ή θεϊκή μορφή, ίσως Απόλλωνα. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Αγαλμάτιο ανδρικής μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Statuette of a male figure (EN)

Μάρμαρο λευκό (EL)
White marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Πλάτος: 14.5 εκ. Ύψος: 29.0 εκ. (EL)


125 BC - 101 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

SJXIM3



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.