Ανθρωπόμορφο ειδώλιο

Ανθρωπόμορφο ειδώλιο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ανθρωπόμορφο ειδώλιο (EL)
Anthropomorphic figurine (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)
Ανθρωπόμορφο ειδώλιο, που διατηρεί τα πόδια (κυρίως το μπροστινό τμήμα τους) και το μπροστινό μέρος του κάτω κυρίως μέρους του κορμού, λοξά σπασμένο από μπρος προς τα πίσω και προς τα κάτω. Το δεξί πόδι είναι απολεπισμένο σε ένα σημείο του. Το σωζόμενο τμήμα είναι πιθανό να προέκυψε από σκόπιμο σπάσιμο, καθώς υπάρχουν εμφανή ίχνη από χτυπήματα στο πάνω τμήμα του, περιμετρικά. Πιθανόν όμως αυτά να προέκυψαν και από δεύτερη χρήση του συγκεκριμένου τμήματος του ειδωλίου, ως εργαλείο. Το δεξιό μισό του ειδωλίου σώζεται σε μεγαλύτερο πάχος, ενώ από το αριστερό μέρος λείπει η πίσω πλευρά του ποδιού. Στη μπροστινή σωζόμενη επιφάνεια φέρει μία κεντρική κάθετη, γωνιώδη αυλάκωση, πιο πλατιά και βαθειά προς τα πόδια, τα οποία διαχωρίζονται με σαφήνεια. Πάνω σ' αυτήν, στη συνέχεια, έγιναν άλλες δύο (οι σωζόμενες) καμπύλες, πιο πλατιές και αβαθείς αυλακώσεις, από τις οποίες η ανώτερη εντοπίζεται μόνο στη μπροστινή πλευρά και πιθανόν αποδίδει τη μέση, ενώ η κατώτερη συνεχίζεται και στις πλάγιες όψεις και προφανώς αποσκοπεί στο διαχωρισμό των ποδιών. Τα πόδια αποδίδονται περιληπτικά και πιο παχύσαρκα, σαφώς διαχωρισμένα μεταξύ τους - ελεύθερα, με διπλή, μπρος - πίσω, κυρτή απόληξη στο κάτω μέρος, η οποία αποτελούσε τη βάση στήριξης του ειδωλίου, το οποίο πιθανότατα μπορούσε να σταθεί όρθιο. Η επιφάνεια του ειδωλίου είναι έντονα μαυρισμένη, από φωτιά, στην οποία βρέθηκε μετά το σπάσιμο, όπως υποδηλώνει το κάψιμο και σε τμήμα της πίσω πλευράς σε ένα λεπτό σημείο του κορμού, περιφερειακά, αλλά και τα ίχνη πάνω στον αποκρουσμένο σημείο του ποδιού. Η πίσω όψη ωστόσο είναι λευκή, χωρίς ίχνη επαφής με φωτιά. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Kozani (EN)

Ειδώλιο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Figurine (EN)

Ασβεστόλιθος (EL)
Limestone (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)

Πλάτος: 4.0 εκ. Ύψος: 6.0 εκ. (EL)


6700 BC - 5600 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

VEKUHH



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.