Πήλινο κλειστό αγγείο

Πήλινο κλειστό αγγείο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινο κλειστό αγγείο (EL)
Clay vase of closed shape (EN)

Πήλινο κλειστό αγγείο, ακέραιο. Βάση επίπεδη, σώμα με καμπύλο έως υπογωνιώδες προφίλ, με πολύ χαμηλό το κάτω τμήμα και ψηλό το άνω, το οποίο απολήγει σε χαμηλό κάθετο έως ελαφρώς εξέχον χείλος. Στο μέσο του ύψους του σώματος, σε τρία σημεία, με ίσες μεταξύ τους αποστάσεις, φέρει τρεις κάθετες λαβές - αποφύσεις, κυλινδρικές με οπή κατά μήκος, κάθετα τοποθετημένες. Φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί με τρύπημα της μάζας του ωμού πηλού και όχι με επίθετο πηλό, από κάτω προς τα πάνω, όπως δείχνουν τα αποτυπώματα του εργαλείου διάνοιξης στο πάνω μέρος των δύο οπών. Εξωτερική επιφάνεια καστανή έως καστανοκόκκινη κατά το ήμισυ και καστανόμαυρη έως μαύρη στο υπόλοιπο, μέτρια λειασμένη, με πολλές ρωγμές από το ψήσιμο. Εσωτερική επιφάνεια καστανόμαυρη, όμοια επεξεργασμένη - ίσως καλύτερα λειασμένη. Πηλός καστανός έως καστανοκόκκινος, με πολλές χοντρόκοκκες ασβεστολιθικές και σχιστολιθικές προσμείξεις και μίκα. Munsell: καστανό: 7.5YR 5/3 brown, γκριζόμαυρο: 7.5YR 3/1 very dark gray, καστανοκόκκινο: 5YR 5/6 yellowish brown. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Kozani (EN)

Αγγείο κλειστό (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Vase of closed shape (EN)

Πηλός καστανέρυθρος (EL)
Πηλός καστανός (EL)
Reddish brown clay (EN)
Brown clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)

Διάμετρος: 12.3 εκ. Ύψος: 10.2 εκ. (EL)


6700 BC - 5600 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

GP3NIB



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.