Αρτοφόριο Μεγάλο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αρτοφόριο Μεγάλο (EL)
Large artophorion (EN)

Ξύλινο ορθογώνιο κιβωτίδιο σε σχήμα ναού. Σκεπάζεται από σταυροθόλιο ρωσικού τύπου. Ζωγραφική σε ενιαίο ξύλο. Προετοιμασία σε γύψο, δίχως ύφασμα. Στις πλευρές του φέρει ζωγραφικό διάκοσμο. Στην κύρια όψη ο Χριστός, στις πλαϊνές η Παναγία και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, και στην πίσω όψη, όπου και το συρταρωτό φύλλο με υποδοχή για κλειδί, εικονίζεται ο αρχάγγελος Μιχαήλ. Όλες οι μορφές μέσα σε αυτόξυλο βαθμιδωτό πλαίσιο. Ο Χριστός σε χρυσό κάμπο όρθιος, μετωπικός μέσα σε περίτεχνο δισκοπότηρο, ευλογεί και με τα δύο του τα χέρια. Στο στήθος του ανοιχτό ευαγγέλιο, όπου με κόκκινα γράμματα η επιγραφή "ΛΑΒΕ / ΤΕ ΦΑ / ΓΕΤΕ / ΤΟΥΤΟ Μ / ΟΥ ΕΣΤΙ / ΤΟ ΣΩ / ΜΑ ΤΟ / ΥΠΕΡ V / Μ ΚΛΩ / ΜΕΝΟΝ / ΠΙΕΤΕ / ΕΞ ΑVΤΟΥ / ΠΑΝΤΕC / TOYTO EΣΤI". Πάνω αριστερά και δεξιά τα αρχικά ΙΧ ΧC. Η Παναγία εικονίζεται σε χρυσό κάμπο, στραμμένη προς την πλευρά του Χριστού. Κλίνει ταπεινά το κεφάλι της προς τα κάτω ενώ φέρει τα δυο της χέρια στο στήθος. Αριστερά και δεξιά τα αρχικά "ΜΗΡ ΘΟΥ". Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος παριστάνεται και αυτός σε χρυσό κάμπο πάνω και σκούρο πράσινο κάτω. Είναι και αυτός στραμμένος προς την πλευρά του Χριστού και φαίνεται να βηματίζει προς αυτόν. Φέρει το δεξί του χέρι στον αριστερό του ώμο, ενώ προτάσσει το δεξί του χέρι προς τον Χριστό. Αριστερά και δεξιά η επιγραφή: "Ο ΑΓΙΟC ΙΩΑΝΝΗC". O αρχάγγελος Μιχαήλ εικονίζεται σε χρυσό κάμπο με ανοιγμένα τα φτερά του. Φοράει άσπρο χιτώνα και κρατάει άσπρο πανί, που φέρει επιγραφή. Πάνω στο σταυροθόλιο σε σκούρο κάμπο τέσσερα εξαπτέρυγα. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Αρτοφόριο (EL)
Artophorion (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Πλάτος: 21.0 εκ. Ύψος: 68.0 εκ. (EL)


1430 AD - 1830 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

411JET



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.