Οστέινο αντικείμενο

Οστέινο αντικείμενο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Οστέινο αντικείμενο (EL)
Bone object (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)
Σωληνωτό, αδιάγνωστης χρήσης αντικείμενο, με μείωση προς το ένα άκρο. Διατομή ελλειψοειδής σχεδόν επιπεδόκυρτη. Και τα δύο άκρα είναι κομμένα οριζόντια και καλά λειασμένα, ενώ αυτό που αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη οπή είναι σπασμένο κατά το ήμισυ, πιθανόν κατά τη διάρκεια της χρήσης, όπως υποδηλώνει η ελαφριά γυαλάδα που σώζεται σε ένα σημείο πάνω στο σπάσιμο. Φέρει μία κατά μήκος ρωγμή σε όλο το αντικείμενο, τρεις άλλες μικρότερες από τα άκρα έως το μέσο (οι δύο αρχίζουν από το στενότερο άκρο) και μία στο μέσο περίπου του μήκους του. Εξωτερικά είναι διακοσμημένο με σπειροειδή αυλάκωση που περιτρέχει κατά μήκος το αντικείμενο, η οποία κοντά στο πλατύτερο πέρας διακόπτεται και ξανασυνεχίζει. Στο στενό άκρο, προς τη μια πλάγια πλευρά, το τελείωμα διαμορφώνεται λοξά, διακόπτοντας στο σημείο αυτό την αυλάκωση, κάτι που υποδηλώνει δευτερογενή επεξεργασία. Η εξωτερική επιφάνεια είναι καλά λειασμένη, με έντονη γυαλάδα, ενώ διακρίνονται αρκετές οριζόντιες γραμμούλες από επεξεργασία. Καλά λειασμένη είναι και η εσωτερική επιφάνεια, χωρίς ίχνη του πορώδους τμήματος του οστού. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Kozani (EN)

Αντικείμενο αδιάγνωστο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Unidentified object (EN)

Οστό (EL)
Bone (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (EL)

Πλάτος: 1.5 εκ. Μήκος: 4.3 εκ. (EL)


6700 BC - 5600 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

3DK5B4



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.