Τρίωτος πεπιεσμένος ψευδόστομος αμφορέας

Τρίωτος πεπιεσμένος ψευδόστομος αμφορέας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Τρίωτος πεπιεσμένος ψευδόστομος αμφορέας (EL)

Τρίωτος, ψευδόστομος αμφορέας με σφαιρικό, πεπιεσμένο σώμα και επίπεδη βάση. Στο σχεδόν επίπεδο ώμο του αγγείου διακρίνεται το σωληνωτό στόμιο με το έντονα έξω νεύον χείλος και το ψευδές στόμιο, περιμετρικά του οποίου υπάρχουν τρεις κάθετες, ελλειπτικής διατομής λαβες. Το αγγείο φέρει γραπτή διακόσμηση από καστανέρυθρη βαφή. Τη βάση και τον ώμο περιτρέχουν ταινίες, ενώ παχιά ταινία περιτρέχει σταυροειδώς τις γεννέσεις των στομίων και τις βάσεις των λαβών, δημιουργώντας τέσσερις μετόπες που κοσμούνται με πυκνό, φολιδωτό διακοσμητικό θέμα. Η πλατιά διακοσμητική ζώνη στο σώμα του αγγείου κοσμείται με σχηματοποιημένο χταπόδι. Το αγγείο προέρχεται από τάφο στην πόλη των Χανίων και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του κεραμεικού εργαστήριου της Κυδωνίας. Ψευδόστομοι αμφορείς με την χαρακτηριστική διακόσμηση χταποδιού, έργα του συγκεκριμένου εργαστηρίου, έχουν εντοπιστει σε πολλές θέσεις της Κρήτης αναδεικνύοντας το εσωτερικό δίκτυο εμπορικών σχέσεων. (EL)

Αγγεία - Σκεύη (EL)

Πηλός (EL)


Υστερομινωική ΙΙΙ Β1 (EL)
Τελική ανακτορική περίοδος (EL)
1300- 1250 π.Χ. (EL)




Godart, L., Tzedakis Y., 1992. Témoignages archéologiques et épigraphiques en Crète occidentale du Néolithique au Minoan récent IIIB. Incunabula Graeca, vol. XCIII. Roma: Gruppo Editoriale Internazionale.Tzedakis, Y., «L’ atelier de céramique post palatiale à Kydônia», BCH XCIII, 396-418.

Εικόνα

1367
Π 727



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.