Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας

Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας (EL)
Banknote Museum of the Ionian Bank (EN)

Nikolaos Mamalos (EN)

Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης, από τα ελάχιστα του είδους παγκοσμίως και το μοναδικό στην Ελλάδα με πλήρη συλλογή χαρτονομισμάτων, βρίσκεται στην πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα (Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα). Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1981 και στεγάζεται στον πρώτο όροφο του ανακαινισμένου διατηρητέου κτηρίου της Ιονικής Τραπέζης, που σχεδίασε ο Κερκυραίος αρχιτέκτονας Ιωάννης Χρόνης το 1846. Το κτήριο έχει κηρυχθεί ως μνημείο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας σύμφωνα με την ΥΑ 1967/21-8-1963 - ΦΕΚ 382/Β/29- 8-1963. Στην έκθεση παρουσιάζεται πλήθος τεκμηρίων και αντικειμένων σχετικά με τη νομισματική κυκλοφορία στο νεότερο ελληνικό κράτος. Με αφετηρία τα επαναστατικά ομόλογα σε γρόσια της Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδος του 1822 και τον Φοίνικα του Καποδίστρια του 1831, η έκθεση αφηγείται μία νομισματική ιστορία 180 ετών, δηλαδή έως τα τελευταία τραπεζογραμμάτια σε δραχμές που αντικαταστάθηκαν από το ευρώ το 2002. Εκτίθενται επίσης μεταπολεμικά χαρτονομίσματα διαφόρων χωρών και ένα κινεζικό χαρτονόμισμα του 1300 μ. Χ., από τα παλαιότερα στον κόσμο. Παρουσιάζεται ακόμη η διαδικασία παραγωγής ενός χαρτονομίσματος, όπως η δημιουργία του υδατόσημου, η χάραξη των σχεδίων στις μεταλλικές πλάκες και η διαδικασία εκτύπωσης. Στο Μουσείο υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω το ελληνικό χαρτονόμισμα», ενώ στον δεύτερο όροφο φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, συνέδρια και ημερίδες. (EL)
draft (EN)


Κέρκυρα





Εικόνα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.