Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας (EL)
Museum of Asian Art Corfu (EN)

Nikolaos Mamalos (EN)

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Ασίας, στεγάζεται στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Το επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο κτίστηκε τον 19 ο αιώνα (1819-1823) κατά τη διάρκεια της Βρετανικής Κυριαρχίας στα Ιόνια Νησιά (1814-1864) επί αρμοστείας του Sir Thomas Maitland (1759-1824), πρώτου Αρμοστή των Ιονίων Νήσων. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον στρατηγό, μηχανικό και αρχιτέκτονα του αγγλικού στρατού Sir George Whitmore (1775-1862) και έχει επενδυθεί με πωρόλιθο Μάλτας. Το 1864, μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, πέρασε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού κράτους και σήμερα στεγάζει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Το κτήριο αποτελείται από ένα κεντρικό τριώροφο οικοδόμημα σε σχήμα Π που ενώνεται μέσω του εξωτερικού δωρικού περιστυλίου με δύο πλαϊνές πτέρυγες. Δύο πύλες πλαισιώνουν το κτήριο, η πύλη του Αγίου Μιχαήλ και η πύλη του Αγίου Γεωργίου. Η κύρια είσοδος οδηγεί στο ισόγειο με τη μεγαλοπρεπή σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο όπου δεσπόζουν οι μνημειακές αίθουσες του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Στις αίθουσες αυτές αναπτύσσονται οι μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου. Η έκθεση επεκτείνεται και στον δεύτερο όροφο του κτηρίου. Σήμερα το μουσείο αριθμεί περίπου 10.500 αντικείμενα, τα οποία προέρχονται από δωρεές ιδιωτικών συλλογών. Κύρια δραστηριότητά του είναι η συγκέντρωση, η συντήρηση, η προστασία καθώς και η μελέτη και η ανάδειξη των έργων που προέρχονται από χώρες της Ασίας. Παράλληλα, διοργανώνει ενημερωτικά προγράμματα και περιοδικές εκθέσεις για την προβολή του ασιατικού πολιτισμού. Βιβλιογραφία 1. http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3347 2. http://www.matk.gr/ 3. Καρδαμίτση-Αδάμη, Μ. Ανάκτορα στην Ελλάδα. Εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα 2009. 4. Δημακόπουλος Ι., «Νεοκλασικά Πρελούντια στην Ελλάδα. Η αρχιτεκτονική και τα αρχαιολογικά ενδιαφέροντα του George Whitmore στην Κέρκυρα», Αρχαιολογικό Δελτίο, Τόμος 30, 1975, Μελέται, σ. 253-293. (EL)
DRAFT (EN)


Κέρκυρα





Εικόνα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.