Φάρος Ακρωτηρίου Ταίναρο ή Ματαπάς

Φάρος Ακρωτηρίου Ταίναρο ή Ματαπάς

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη   

Αποθετήριο :
Αρχείο Φάρων Παναγιώτη Κ. Λασκαρίδη   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY 4.0

Αναφορά Δημιουργού
CC_BY



Φάρος Ακρωτηρίου Ταίναρο ή Ματαπάς (EL)

Φωτοβολία 19 μίλια και εστιακό ύψος 41 μέτρα. Πύργος τετράγωνος, για την προστασία από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως και ο πύργος του φάρου στο ακρωτήριο Μαλέας, ύψους 16 μέτρων στη μέση της νότιας πλευράς της χερσονήσου του Ταϋγέτου. Είναι ο νοτιότερος φάρος της ηπειρωτικής Ανατολικής Ευρώπης. Στην αρχαιότητα το ακρωτήριο Ταίναρον ονομαζόταν Μεταπέα Άκρα και πίστευαν ότι εκεί βρισκόταν η πύλη για τον Άδη. Καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1941 και επαναλειτούργησε το 1946. Ο φάρος του Ακρωτηρίου Ταίναρο ή Ματαπάς, όπως αποκαλείται από τους ναυτικούς, το 2008 αποκαταστάθηκε πλήρως με μέριμνα και αποκλεισιτκή δαπάνη του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη. *Το 1887 υπήρξε ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία των Ελληνικών Φάρων γιατί τότε συστήθηκε από τον Χαρίλαο Τρικούπη το «Ταμείο Φάρων» η αρμοδιότητα του οποίου υπάχθηκε στο Υπουργείο Ναυτικών. Μέχρι τότε τα κτίρια και τα μηχανήματα των Φάρων ανήκαν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ οι Φαροφύλακες και ο ανεφοδιασμός των φάρων στο Υποργείο Ναυτικών. (EL)
Φωτογραφία: Παναγιώτης Κ. Λασκαρίδης (EL)


Πελοπόννησος (EL)
Ελλάδα (EL)
Ακρωτήριο Ταίναρο (EL)
Λακωνία (EL)

Πελοπόννησος (EL)
Ελλάδα (EL)
Ακρωτήριο Ταίναρο (EL)
Λακωνία (EL)


1887*




Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.