Θήκη οργάνων σχεδίασης-ναυτιλίας από το εγραστήριο του Τσαρλς (Κάρολος) Σίλμπεραντ.

Θήκη οργάνων σχεδίασης-ναυτιλίας από το εγραστήριο του Τσαρλς (Κάρολος) Σίλμπεραντ.

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη   

Αποθετήριο :
Η Ναυτική Συλλογή του Π. Κ. Λασκαρίδη   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY 4.0

Αναφορά Δημιουργού
CC_BY



Θήκη οργάνων σχεδίασης-ναυτιλίας από το εγραστήριο του Τσαρλς (Κάρολος) Σίλμπεραντ.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Τα όργανα για τη σχεδίαση χαρτών χαρτών είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ακριβών και λεπτομερών αναπαραστάσεων γεωγραφικών περιοχών. Μερικά από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στη χαρτογραφία είναι τα παρακάτω: Πυξίδα: Χρησιμοποιείται για τη σχεδίαση κύκλων και τόξων, καθώς και για τον καθορισμό της κατεύθυνσης στον χάρτη. Χάρακας και ευθεία: Απαραίτητο για τη χάραξη ευθειών γραμμών, τη μέτρηση αποστάσεων και τη δημιουργία πλεγμάτων. Μοιρογνωμόνιο: Επιτρέπει τη μέτρηση και τη σχεδίαση γωνιών με ακρίβεια. Μολύβι και γόμα: Για αρχικά σκίτσα και προσαρμογές, τα μολύβια χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διαγραφή τους. Τετράγωνο: Ένα εργαλείο που βοηθά στη σχεδίαση οριζόντιων γραμμών και στην ευθυγράμμιση άλλων οργάνων για ακριβείς μετρήσεις. Σετ τετράγωνων: Χρησιμοποιείται για τη σχεδίαση ορθών γωνιών και τη μέτρηση γωνιών. Τα όγρανα αυτά ήταν ιδιαίτερα ακριβά και αποτελούσαν συλλεκτικά αντικείμενα των αξιωματικών που τα φύλαγαν σε περίτεχνες ακριβές θήκες. Αρχικά οι θήκες είχαν χωρίσματα για συγκεκριμένα όργανα. Καθόσον όμως ο κάθε χρήστης ήθελε όργανα της επιλογής του, αργότερα οι θήκες (όπως του εκθέματος) ήταν ελεύθερες εσωτερικά. Τα συγκεκριμένα όργανα προέρχονται από φημισμένο εγραστήριο του Λονδίνου. Ο κατασκευαστής Τσαρλς (Κάρολος) Σίλμπεραντ (Charles Silberrad) διατηρούσε επιχείρηση κατασκευής οπτικών οργάνων στο Λονδίνο κατά την περίοδο 1799 μέχρι τον θάνατό του το 1834. Ειδικεύτηκε στα μικροσκόπια και τα οπτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των σύνθετων μικροσκοπίων τύπου Καλπέπερ (Culpeper-type), τηλεσκοπίων και βαρομέτρων. Κατασκεύαζε επίσης όργανα σχεδίασης – ναυτιλίας.


Μ2,5xΠ8xΥ18,5 εκ.

Μεταξύ 1799-1834


Ναυτικά όργανα
Χάρτες
Χαρακτική
Ναυτιλία
Γεωγραφικά όργανα


Τρισδιάστατο μοντέλο

Μ2,5xΠ8xΥ18,5 εκ.

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.