Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ..
Η Τ.Κ. «Ελεύθερα Αναγνώσματα» ήταν η πολυπληθέστερη της δανειστικής βιβλιοθήκης (από το σύνολο των 343 βιβλίων της συγκεκριμένης Τ.Κ. διασώθηκαν τα 67). Η Τ.Κ. περιελάμβανε ιδίως βιβλία από τις εκδοτικές δραστηριότητες του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων (ΣΔΩΒ, με ιδρυτή τον Δημήτριο Βικέλα). Συμπεριελάμβανε βιβλία από όλες τις εκδοτικές σειρές του ΣΔΩΒ, καθώς επίσης και βιβλία ποικίλων γνωστικών αντικειμένων, εκτός των σειρών αυτών. Η πρώτη σειρά «Ωφελίμων Βιβλίων» («Κόκκινα Βιβλία») κυκλοφόρησε το 1900-1908 και περιελάμβανε 100 βιβλία. Από αυτά, τα 99 υπήρχαν στη δανειστική βιβλιοθήκη του Διδασκαλείου. Αφορούσαν θέματα θρησκείας, ιστορίας, γεωγραφίας, θετικών επιστημών, οικονομίας, κοινωνίας, υγείας, ηθικής διαμόρφωσης του ατόμου και του φυσικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, στη βιβλιοθήκη υπήρχαν 64 βιβλία από τη δεύτερη σειρά του Συλλόγου («Πράσινα Βιβλία», 1908-1940), η οποία περιελάμβανε 76 βιβλία και επιχειρούσε να τονίσει την έννοια του εθνικά και κοινωνικού ωφέλιμου. Τα θέματα των βιβλίων αναδείκνυαν την ιστορική μνήμη, τις εκδηλώσεις του λαϊκού βίου, ιστορικά και γλωσσικά θέματα.
Το βιβλίο "Δράματα" ανήκε στην κατηγορία «Ελεύθερα Αναγνώσματα» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Πρόκειται για τον πρώτο τόμο της συλλογής που περιλαμβάνει τρία δραματικά θεατρικά έργα. Το πρώτο έργο "Μαρία Δοξαπαρτή" είναι ιστορικό δράμα που αντλεί την υπόθεσή του από το "Χρονικό του Μωρέως". Ο συγγραφέας τοποθετεί στο επίκεντρο της μυθοπλασίας τον ατυχή και ανάρμοστο έρωτα της βυζαντινής ηρωίδας με τον αφέντη του Μωρέως, τον Φράγκο ιππότη Γουλιέλμο Καμπανίτη. Το δεύτερο έργο της συλλογής που φέρει τον τίτλο "Μερόπη", είναι μία έμμετρη πεντάπρακτη τραγωδία και αναφέρεται στην ιστορία της Μερόπης, συζύγου του Κρεσφόντη, πρώτου βασιλέα της Μεσσηνίας μετά τη Δωρική κατάκτηση. Το τελευταίο έργο της συλλογής με τον τίτλο "Ευφροσύνη", θέτει στο πλαίσιο της προεπαναστατικής Ελλάδας τον ανάρμοστο έρωτα της Ευφροσύνης με τον αλλόθρησκο γιο του Αλή πασά. Τα έργα συνοδεύονται με προλογικά και κριτικά σημειώματα του συγγραφέα. Ο συγγραφέας Δημήτριος Βερναρδάκης (1833-1907) υπήρξε Καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.