Kέντημα «Μανιτάρι»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Kέντημα «Μανιτάρι»

Το Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο είχε στην κατοχή του πλήθος εποπτικών διδακτικών μέσων (εποπτικό υλικό και σχολικός εξοπλισμός) που χρησιμοποιούνταν κατά την εκπαιδευτική λειτουργία του. Τα μέσα αυτά αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος της κινητής περιουσίας του ιδρύματος, όπως προκύπτει και από την υπηρεσιακή αλληλογραφία του Διδασκαλείου. Το υλικό και ο εξοπλισμός αυτός διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: α. Σχολικές Εικόνες. β. Σχολικοί Χάρτες. γ. Κεντήματα Διδασκαλείου. δ. Σχολικά έπιπλα. ε. Ποικίλα Αντικείμενα συλλογών και σχολικού εξοπλισμού. στ. Φωτογραφίες μαθητών/ τριών και διδακτικού προσωπικού. στ. Εποπτικό υλικό μαθημάτων φυσικών επιστημών. ζ. Γραφική ύλη. Οι ιδέες της Νέας Αγωγής και του Σχολείου Εργασίας, όταν έγιναν γνωστές στην Ελλάδα, συνέβαλλαν ώστε να δοθεί έμφαση σε μαθήματα που καλλιεργούσαν τη λεπτή κινητικότητα, τα οποία απέκτησαν έτσι έναν περισσότερο πρακτικό χαρακτήρα. Σε αυτό το πνεύμα, στο μάθημα των Οικοκυρικών (σύμφωνα με τα Ωρολόγια Προγράμματα για τα Τριτάξια και Πεντατάξια Διδασκαλεία το 1914 και 1929 αντίστοιχα), διδάσκονταν τεχνικές κεντήματος στα κορίτσια. Ξεχωριστά πρακτικά μαθήματα υπήρχαν για τα αγόρια. Στο αρχείο του Διδασκαλείου Κρήτης εντοπίστηκαν δέκα εργόχειρα/κεντήματα σπουδαστριών. Το συγκεκριμένο κέντημα αναπαριστά ένα μανιτάρι. Το εργόχειρο αυτό έχει κεντηθεί με τη μέθοδο βελονιάς γκομπλέν. Μεταγενέστερα το εν λόγω κέντημα τοποθετήθηκε σε κάδρο.

Broderie
Embroidery
IMAGE
Κέντημα
dctype:PhysicalObject

-

14 εκ. × 14 εκ.

-



Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/747416d5344cc72c6b2039e893e04bd6589a9eb8.jpg
https://e-her.org/collection/category/1019/image/833



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.