Μακεδονικό μέτωπο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μακεδονικό μέτωπο (EL)

Φερεκείδης Νικόλαος (1862-1929) (EL)

Σε εξωτερικό χώρο εικονίζονται τρεις αντρικές μορφές ντυμένες με στρατιωτικά ρούχα. Από τα αριστερά προς τα δεξιά και σε πρώτο πλάνο εικονίζεται καθιστός και μετωπικός στρατηγός ο οποίος μόλις έχει διαβάσει το γράμμα που κρατάει στα χέρια. Πίσω του εικονίζονται τα λιθόκτιστα καταλύματα που στην είσοδο έχουν λευκό παραπέτασμα τραβηγμένο στο πλάι. Στα δεξιά και σε δεύτερο επίπεδο, βρίσκονται οι άλλες δύο μορφές η μια καθιστή και η άλλη όρθια να δένει με επιδέσμους το κεφάλι της πρώτης. Στο βάθος δεξιά διακρίνεται ένα βουνό και ο ουρανός. Ο ζωγράφος έχει αποδώσει τα απολύτως απαραίτητα χωρίς να αποδίδει τα χαρακτηριστικά των προσώπων. Με άλλα λόγια ο πίνακας είναι αφηγηματικός ενώ το κίτρινο, το καφέ, το πράσινο και το γαλάζιο είναι τα βασικά χρώματα που χρησιμοποιούνται. (EL)
Λάδι σε μουσαμά επικολλημένο σε χάρντμπορντ (EL)
Τρείς στρατιωτικοί στο κατάλυμά τους (EL)

Ζωγραφική (EL)

Λάδι


27.5 x 41, 5 cm


1918


Πολεμικό (EL)


Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.