Λίθος με εγχάρακτο παιχνίδι

Λίθος με εγχάρακτο παιχνίδι
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Λίθος με εγχάρακτο παιχνίδι (EL)
Stone with incised game (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)
Τμήμα λίθινης στήλης από ψαμμίτη, στην κύρια όψη της οποίας φέρει εγχάρακτες διαγραμμίσεις για επιτραπέζιο παιχνίδι με πεσσούς. Ελαφριές αποκρούσεις παρατηρούνται στην πρόσθια όψη και αρκετές στις πλευρικές, ενώ η στήλη είναι σχετικά διαβρωμένη. Ο λίθος ενδεχομένως είναι σε δεύτερη χρήση, καθώς ίσως να πρόκειται για ταφική στήλη. Διαθέτει ορθογώνιο σχήμα με επιμελημένες γωνίες, ενώ στην σωζόμενη απόληξη διαμορφώνεται ορθογώνιο έξαρμα διαστάσεων 7.3εκ.x7.4εκ. για την κάθετη τοποθέτησή της. Άλλωστε οι εγχαράξεις του παιχνιδιού έχουν γίνει σε δεύτερη φάση πάνω στις αποκρούσεις του λίθου. Το παιχνίδι δημιουργείται από τρία επάλληλα ορθογώνια, τα οποία τέμνονται στο κέντρο τους από τέσσερις κάθετες εγχαράξεις μήκους 4εκ., σχηματίζοντας 12 διάχωρα. Το εξωτερικό ορθογώνιο έχει διαστάσεις: 12.7εκ.x10.5εκ., το δεύτερο: 9.3εκ.x6.2εκ. και το τρίτο το κεντρικό: 4.6εκ.x3.5εκ. Στις ακμές του δεύτερου και του τρίτου ορθογωνίου εφάπτονται μικρές, αβαθείς κοιλότητες, αρκετά φθαρμένες, διαμέτρου περίπου 1εκ. Το εξωτερικό ορθογώνιο φέρει στο κέντρο των επιμέρους σχηματιζόμενων πλευρών εμβαθύνσεις, οι οποίες βρίσκονται στην ίδια ευθεία περίπου με τους κυκλίσκους του κεντρικού ορθογωνίου. Οι διαγραμμισμοί ίσως αφορούν το παιχνίδι “εννεάδα”, που αποτελεί παραλλαγή του αρχαιοελληνικού παιχνιδιού “τριόδιν” (τρίλιζα). Είναι δύσκολος ο χρονικός προσδιορισμός του παιχνιδιού. Κατά μία άποψη το συγκεκριμένο παιχνίδι θεωρείται ότι εισήχθη στον ελληνικό χώρο μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση, καθώς ανάλογα αρχαιολογικά ευρήματα στην Ελλάδα εντοπίζονται από τη ρωμαϊκή περίοδο και εξής. Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλείσει την αρχαιοελληνική του προέλευση. Το παιχνίδι αυτό ήταν διαδεδομένο μέχρι τη βυζαντινή και ενετική περίοδο. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Chania (EN)

Τράπεζα παιχνιδιού (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Board game (EN)

Ψαμμίτης (EL)
Sandstone (EN)

Αρχαιολογικός Χώρος Άστρικα Κισάμου (EL)

Πλάτος: 18.8 εκ. Μήκος: 24.8 εκ. (EL)


31 BC - 700 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.