Πήλινο αλογάκι - παιχνίδι

Πήλινο αλογάκι - παιχνίδι
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινο αλογάκι - παιχνίδι (EL)
Small terracotta horse - game (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (EL)
Πήλινο αλογάκι-παιχνίδι που εντοπίστηκε στο εσωτερικό ενός παιδικού τάφου. Έχει κατασκευαστεί από δύο μήτρες που αντιστοιχούν η κάθε μία στο ήμισυ του ζώου, με ανάγλυφη ταινία στο σημείο συναρμογής τους. Το σημείο συναρμογής τους διορθώθηκε στο πίσω τμήμα του ζώου, όμως παρέμεινε ορατό στο δεξί ήμισυ της κεφαλής του. Η χαίτη , τα τριγωνικά αυτιά και τα χάμουρα του αλόγου αποδίδονται ανάγλυφα. Στην κορυφή του κεφαλιού, λοφίο από βοστρύχους. Η ουρά είναι επίθετη κολλημένη στο σώμα. Στο κάτω τμήμα του σώματος φέρει δύο διαμπερείς οπές για την τοποθέτηση των αξόνων που θα στήριζαν τους τέσσερις τροχούς. Οι τροχοί είναι κατασκευασμένοι επίσης με μήτρα και έχουν οκτώ ακτίνες. Οι πρόσθιοι τροχοί είναι ελαφρώς μικρότεροι ως προς την διάμετρό τους σε σχέση με τους πίσω, για να διευκολύνεται η έλξη και η κίνηση του παιχνιδιού. Μία διαμπερή οπή φέρει και στη ρύγχος του στην οποία θα δενόταν το σχοινί με το οποίο θα έσερναν το παιχνίδι. Δεν διατηρεί γραπτή διακόσμηση στην επιφάνειά του. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Larisa (EN)

Παιχνίδι (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Toy (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (EL)

Μήκος: 14.7 εκ. Ύψος: 10.0 εκ. (EL)


350 BC - 251 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

RQXKC7



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.