Τμήμα από το γλυπτό διάκοσμο μετόπης του Θησαυρού των Αθηναίων

Τμήμα από το γλυπτό διάκοσμο μετόπης του Θησαυρού των Αθηναίων
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Τμήμα από το γλυπτό διάκοσμο μετόπης του Θησαυρού των Αθηναίων (EL)
Metope of Athenian Treasury with relief decoration (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος (EL)
Μαρμάρινη μετόπη, θραυσμένη στις άκρες, στην οποία απεικονίζονται δύο πολεμιστές. Από τον πολεμιστή αριστερά λείπει το κεφάλι, το δεξί χέρι και το δεξί πόδι μέχρι τους γλουτούς. Το αριστερό χέρι είναι λυγισμένο κατά τον αγκώνα και κρατάει ασπίδα. Όπως συμπεραίνεται από τη στάση του σώματος πρόκειται για τον ηττημένο, καθώς κλίνει προς τα πίσω. Στο βραχίονα διακρίνεται τμήμα ορείχαλκου. Από τον πολεμιστή δεξιά λείπουν τα πόδια, το αριστερό χέρι και τμήμα του δεξιού χεριού. Στο κεφάλι φοράει περικεφαλαία με λοφίο, η οποία φέρει σπάσιμο στο άνω τμήμα της. Όπως προκύπτει από τις σωζόμενες οπές, ο πολεμιστής έφερε προσκολλημένη ασπίδα στο στήθος. Το δεξί χέρι, λυγισμένο στο σημείο του αγκώνα, εφάπτεται του κεφαλιού και πιθανόν κρατούσε ξίφος. Πρόκειται για το επεισόδιο της μάχης ανάμεσα στον Ηρακλή με τον Κύκνο. Ο Ηρακλής απεικονίζεται να δίνει το χαριστικό χτύπημα στο ληστή, γιό του Άρη, που καταλήστευε τους προσκυνητές του Απόλλωνα στους Δελφούς. Η μονομαχία λαμβάνει χώρα κατά το ταξίδι του Ηρακλή στη μακρινή Δύση, όπου ο ήρωας μεταβαίνει ώστε να προσκομίσει στον Ευρυσθέα τα μήλα των Επερίδων. Το μαλακό πλάσιμο των ανατομικών λεπτομερειών, τα χαρακτηριστικά του προσώπου και η ορμή στην κίνηση των μορφών φανερώνουν ότι ο καλλιτέχνης έχει ξεφύγει από την αρχαϊκή σχηματοποίηση. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Phocis (EN)

Μετόπη (στοιχείο αρχιτεκτονικό-δομικό) (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Metope (architectural-building element) (EN)

Μάρμαρο (EL)
Marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος (EL)

Πλάτος: 61.0 εκ. Ύψος: 63.0 εκ. (EL)


525 BC - 476 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

Y14EFI



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.