Όστρακο μελανόμορφου αγγείου

Όστρακο μελανόμορφου αγγείου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Όστρακο μελανόμορφου αγγείου (EL)

Τμήμα μελανόμορφου ανοιχτού αγγείου. Σώζεται μικρό τμήμα του σώματος και του χείλους ανοιχτού αγγείου. Με μελανό στιλπνό γάνωμα έχει καλυφθεί το εσωτερικό και μια ταινία περιμετρικά του χείλους. Από την παράσταση σώζεται τμήμα ανδρικής μορφής από τη μέση και πάνω. Πρόκειται για πολεμιστή. Η κεφαλή αποδίδεται κατά κρόταφον προς τα δεξιά της μορφής. Φοράει κράνος ιλλυρικού τύπου με λοφίο, παραυχένιο και παραγναθίδα. Φέρει ταινία επίθετου ερυθρού χρώματος. Διακρίνεται μόνο η μύτη και το κυκλικό μάτι από τα στοιχεία του προσώπου. Κάτω από την παραγναθίδα διακρίνονται μικρές λεπτές εγχαράξεις-πιθανόν απόληξη γενειάδας. Ο κορμός αποδίδεται κατενώπιον και οι ανατομικές λεπτομέρειες (οστά κλείδας, στήθος, πλευρά) υποδηλώνονται με χαράξεις. Εκατέρωθεν της μορφής διακρίνονται τμήματα δυο ασπίδων. Η ασπίδα που βρίσκεται μπροστά από τον πολεμιστή πιθανόν να ανήκε σε άλλη μορφή που δε σώζεται. Σώζεται το μεγαλύτερο μέρος της ασπίδας: είναι κυκλική, φέρει περιμετρικά ταινία που ορίζεται με χάραξη και περικλείει τέσσερις στιγμές ερυθρού χρώματος σε ίσες αποστάσεις. Στη θέση του επισήματος υπάρχει ακτινωτό μοτίβο από έξι καμπύλες ακτίνες επίθετου ερυθρού χρώματος εναλλάξ με έξι ακτίνες υπόλευκου-ανοιχτού καστανού χρώματος που έχει απολεπιστεί σε μεγάλο βαθμό. Η ασπίδα που καλύπτει τον δεξί ώμο του πολεμιστή ανήκει πιθανόν σε αυτή, καθώς οι πολεμιστές απεικονίζονται συνήθως κρατώντας την ασπίδα με το αριστερό τους χέρι. Σώζεται μόνο μικρό τμήμα της. Είναι κυκλική, φέρει περιμετρικά ταινία που δηλώνεται με εγχάραξη και ακτινωτό κόσμημα στη θέση του επισήματος. Σώζονται οι απολήξεις τριών ακτίνων από ερυθρό επίθετο χρώμα. Ο πηλός είναι λεπτόκοκκος με ελάχιστη μαρμαρυγία και μικρές προσμίξεις. Το χρώμα του είναι 2.5YR 7/6 (light red). Στην επιφάνεια υπάρχουν απολεπίσεις, σκασίματα, ιζήματα και μικρές αποκρούσεις. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Karditsa (EN)

Αγγείο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Vase (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας (EL)

Πλάτος: 3.7 εκ. Ύψος: 3.8 εκ. (EL)


550 BC - 501 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

1TN4G9



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.