Πήλινος λύχνος από τη Μαζαρακιά

Πήλινος λύχνος από τη Μαζαρακιά
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινος λύχνος από τη Μαζαρακιά (EL)
Clay lamp from Mazarakia (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)
Ακέραιος μόνωτος και μονόμυξος λύχνος από ανοιχτό καστανόχρωμο πηλό. Στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς του σώζεται το ερυθρό επίχρισμα. Το κοίλο του δίσκου είναι ακόσμητο. Διαχωρίζεται από τον ώμο με μια πλαστική ταινία. Η οπή πληρώσεως βρίσκεται ελαφρώς έκκεντρα. Ο ώμος είναι πλατύς με ελαφρά κλίση προς τα κάτω ενώ διακόπτεται από μικρό γεφύρι δεξιά και αριστερά, κατά το μικρό άξονα του λύχνου. Ο μυκτήρας είναι επιμήκης. Η τραπεζιόσχημη μύξα του έχει ημικυκλική απόληξη. Η οπή της μύξας δεν ακολουθεί τον άξονα του μυκτήρα. Στη γένεσή του βρίσκεται η οπή της θρυαλλίδας, από την οποία ξεκινά μια αυλάκωση που ακολουθεί τον άξονα του μυκτήρα. Επιπλέον, στα τοιχώματα της μύξας σώζονται ίχνη αιθανόλης. Στο πίσω μέρος του λύχνου βρίσκεται η κάθετη δακτυλιόσχημη λαβή που απολήγει σε πλατύ δακτύλιο. Η επιφάνειά της κοσμείται κατά μήκος με δυο παράλληλες αυλακώσεις. Σώμα κωνικό, ελαφρώς κυρτό. Η στρογγυλή βάση ορίζεται από δύο, σχετικά πλατιές, χαμηλές ανάγλυφες ταινίες, ενώ στο κέντρο της υπάρχει μια μικρή κοιλότητα. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Thesprotia (EN)

Λύχνος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Lamp (EN)

Πηλός καστανός ανοικτός (EL)
Light brown clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)

Διάμετρος: 4.1 εκ. Μήκος: 12.0 εκ. Ύψος: 5.3 εκ. (EL)


71 AD - 200 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

PSKGRD



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.