Σπάραγματα τοιχογραφίας

Σπάραγματα τοιχογραφίας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σπάραγματα τοιχογραφίας (EL)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (EL)
Σπαράγματα τοιχογραφίας από την οποία σώζονται δύο μεγάλα σύνολα τα οποία ενώνονται. Το καθένα αποτελείται από επτά συνανήκοντα θραύσματα με σκηνή μάχης. Στην μία πλευρά, οι οπλίτες φορούν ένα είδος πανοπλίας και φορούν κράνη και περικνήμια. Στην άλλη πλευρά, οι πολεμιστές φορούν μόνο δέρματα ζώων. Η παράσταση ορίζεται στο άνω μέρος, από ευθύ πλαίσιο ταινιών μπλε, ερυθρού και πορτοκαλί χρώματος, ευρύτερης ταινίας με άβακα από λευκά και μαύρα τετράγωνα και μία άλλη στενή ταινία (συνολικό ύψος πλαισίου 0,08 μ.). Μέσα σε μπλε βάθος αποχρωματισμένο λόγω καύσης, απεικονίζεται ένας άνδρας σε κατατομή στραμμένος προς τα δεξιά. Το κεφάλι του διακόπτει το άνω πλαίσιο. Φοράει λευκό κοντό χιτώνα ο οποίος καταλήγει σε μαύρου χρώματος οξύληκτα τριγωνικά φτερά από μέταλλο ή από δέρμα, μαύρη διαγώνια ζώνη δεμένη στο πίσω μέρος του λαιμού του και λευκές περικνημίδες. Σώζεται σε καλή κατάσταση το κράνος από δόντια αγριόχοιρου και ο λευκός οφθαλμός, ενώ το ερυθρό σώμα, με το οποίο έχει αποδοθεί το σώμα, είναι σε άσχημη κατάσταση. Με το χέρι του κρατά λευκό ξιφίδιο, το οποίο αποδίδεται με μελανό περίγραμμα και μελανές στιγμές στη λαβή του, μέσα στο διάφραγμα μιας λιγότερο καλά σωζόμενης ανδρικής φιγούρας σε κατατομή προς τα αριστερά. Η δεύτερη ανδρική φιγούρα, η οποία φορά λευκό δέρμα ζώου με μαύρα σημάδια τριχών και έχει γυμνά πόδια, κρατά ξιφίδιο στο διάφραγμα της πρώτης. Παρακάτω, διακρίνονται τα ίχνη τριών πολεμιστών, οι οποίοι είναι ενδεδυμένοι με λευκά δέρματα ζώων. Ο πρώτος είναι σε κατατομή στραμμένος προς τα αριστερά, με λυγισμένα τα γόνατα και έχει το ένα χέρι πίσω, προσπαθώντας να απομακρύνει στιλέτο, που διατρυπά την πλάτη του. Ο δεύτερος, στα αριστερά, φαίνεται σαν να έρπει στο έδαφος. Ο τρίτος πέφτει προς τα πίσω και δεξιά. Παρακάτω, σε λευκό βάθος, το οποίο διαχωρίζεται από το μπλε βάθος με τρεις μελανές κυματιστές γραμμές, σώζονται το γυμνό πόδι ενός πολεμιστή ο οποίος πέφτει προς τα πίσω και δεξιά, καθώς και το πόδι ενός άλλου πολεμιστή με περικνημίδα, ο οποίος είναι σε κατατομή προς τα δεξιά. Επίσης, διακρίνεται η κεφαλή ενός πολεμιστή με κράνος, ο οποίος φαίνεται να έρπει και ίχνη από άκρα και σώμα που ανήκουν στο θύμα του, ερυθρού χρώματος. Σώζονται σε καλή κατάσ (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Messenia (EN)

Τοιχογραφία (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Wallpainting (EN)

Ασβεστοκονίαμα (EL)
Χρώμα (EL)
Lime mortar (EN)
Colour (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (EL)

Πλάτος: 47.0 εκ. Ύψος: 49.0 εκ. (EL)


1300 BC - 1201 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

VOWAVL



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.