Ψαρόβαρκες

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη   

Αποθετήριο :
Συλλογή έργων Κ. Βολανάκη   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY 4.0

Αναφορά Δημιουργού
CC_BY



Ψαρόβαρκες (EL)

Κωνσταντίνος Βολανάκης (EL)

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (EL)

Ο Βολανάκης αναπαριστά για μια ακόμη φορά ένα από τα αγαπημένα του θέματα, το ψάρεμα με τα δίχτυα. Μια θεματική που του επιτρέπει να αποδώσει ζωγραφικά τη γλυκιά ατμόσφαιρα της χαραυγής και την απεραντοσύνη της θάλασσας, αλλά και να δώσει έμφαση στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτή τη φορά απεικονίζει στο κέντρο της σύνθεσης δύο αλιευτικά ιστιοφόρα, το ένα απέναντι στο άλλο, με τους ψαράδες τους να μαζεύουν τα δίχτυα που έχουν ρίξει στο νερό. Η λεπτομερής του καταγραφή είναι εντυπωσιακή: στο ένα διχτυάρικο πλεούμενο με τα μαζεμένα πανιά παριστάνει τρεις ψαράδες και στο άλλο πλεούμενο με το βγαλμένο άλμπουρο εμφανίζει πέντε αλιείς να εργάζονται και έναν, λίγο πιο μακριά, να τους παρατηρεί. Οι ενδυματολογικές τους περιβολές ποικίλλουν, άλλοι φορούν λευκό πουκάμισο και άλλοι κόκκινα ή μαύρα γιλέκα. Ποικίλα είναι και τα καλύμματα της κεφαλής, κάποιοι εμφανίζονται με ψαθιά και κάποιοι με φέσια. Με ακρίβεια ο Βολανάκης υπομνηματίζει και τις αρματωσιές των καραβιών, ενώ το υπόλοιπο τοπίο έχει αποδοθεί εντελώς σχηματικά για την ισορροπία της σύνθεσης. Σε μια απόλυτα ήρεμη ατμόσφαιρα περιγράφει τη φύση σε όλο της το μεγαλείο και αναδεικνύει τη μοναδικότητα των περιγραφικών του δεξιοτήτων. (EL)

IMAGE
Ελαιογραφία (EL)

Ελλάδα (EL)
19ος αιώνας (EL)

Ελλάδα (EL)

47x81 εκ.

19ος αιώνας (EL)

1880-1885


Θαλασσογραφίες (EL)
Ψάρεμα και ψαρόβαρκες (EL)


Εικόνα

47x81 εκ. (EL)

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.