1926: η Θεσσαλονίκη έχει βγει από πολέμους, έχει υποστεί τεράστια καταστροφή από την πυρκαγιά του '17 και έχει υποδεχτεί αμέτρητους πρόσφυγες. Παρόλα αυτά, η πόλη έχει όλες τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον: μεγάλη ιστορία, ένα στρατηγικό λιμάνι και σημαντικές συνδέσεις με τα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη. Σε μια πολυεθνική και πολύγλωσση πόλη με τόσο καίρια γεωγραφική θέση, η επιτυχία μιας διεθνούς εμπορικής έκθεσης είναι σχεδόν δεδομένη.
Ο Νικόλαος Γερμανός, καθηγητής, βουλευτής, ζωολόγος και ο πρωτεργάτης για την ίδρυση της ΔΕΘ, ανοίγει τις πόρτες της πρώτης Έκθεσης, η οποία στεγάζεται μετά από παραχώρηση του στρατού στο πεδίο του Άρεως στην περιοχή Στρατηγείο. Η επίσκεψη στη ΔΕΘ διαφημίζεται στις εφημερίδες ως ιστορικό καθήκον:
«Κάθε Έλλην έχει ιστορικό καθήκον να επισκεφτεί την 1η ΔΕΘ που εμπνέει αληθινά αίσθημα εθνικής υπηρηφάνειας»
Από χρόνο σε χρόνο, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μεγαλώνει σε έκταση, δύναμη και ακτινοβολία. Γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις συναγωνίζονται για πρωτοτυπία, μια θέση στον Τύπο της εποχής και γόητρο. Εντύπωση προκαλεί στους επισκέπτες το 1928 το ομοίωμα του Λευκού Πύργου από σαπούνι, που παρουσιάζει η εταιρία «Οικονομίδου-Φλίσκου», ο «Λουμίδης» βραβεύεται και η συμμετοχή των Ελληνικών μπισκότων «Παπαδοπούλου» συζητιέται στον Τύπο της εποχής.
Σε καιρούς στέρησης και ανέχειας, τα Περίπτερα μοιράζουν για διαφήμιση σακουλάκια με σταφίδες, σύκα και άλλα γλυκίσματα και οι επισκέπτες ενθουσιάζονται. Kάθε χρόνο παρουσιάζονται νέες ατραξιόν, ακροβάτες, πυροτεχνήματα, ακόμα και εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας πραγματοποιείται στο Περίπτερο του Ερυθρού Σταυρού.
Το 1940, ημέρες μετά δηλώσεις του Γερμανού Πρέσβη υπέρ της Έκθεσης, ξεσπά ο Β' παγκόσμιος πόλεμος. Πολλοί από τους εκθέτες δεν προλαβαίνουν καν να πάρουν τα πράγματά τους από τους χώρους της ΔΕΘ. Την περίοδο της Κατοχής οι Γερμανοί χρησιμοποιούν τα περίπτερα σαν αποθήκες, ενώ πριν αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη ανατινάζουν τα κτίρια της ΔΕΘ.
Η Έκθεση θα μείνει κλειστή για 10 ολόκληρα χρόνια.
Ξαναανοίγει τις πόρτες της το 1951, με τη 16η διοργάνωση και στις δεκαετίες που ακολουθούν, οι ετήσιες διοργανώσεις της ΔΕΘ φιλοξενούν πανελλαδικές και παγκόσμιες καινοτομίες, επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας, διάσημες εγχώριες προσωπικότητες και διεθνείς καλλιτέχνες. Αντικατοπτρίζοντας τους ρυθμούς και το κλίμα όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας, η ΔΕΘ αποτελεί διαχρονικά και το ετήσιο ορόσημο “αρχής της χρονιάς” με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία να ανακοινώνει την οικονομική και πολιτική ατζέντα της επόμενης χρονιάς.
Στην παρακάτω Θεματική Έκθεση θα περιηγηθείτε στο ιστορικό φωτογραφικό αρχείο της ΔΕΘ από πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα περίπτερα, τους επισκέπτες και τα εκθέματα, τα οποία φωτίζουν την εκατονταετή- σχεδόν- ιστορία του θεσμού. Εξερευνήστε τους πολιτικούς, ηθοποιούς, τραγουδιστές και ανθρώπους των τεχνών που συμμετείχαν στις 88 Διεθνείς Εκθέσεις που διοργανώθηκαν μέχρι σήμερα.
Δείτε και ολόκληρη τη συλλογή του ιστορικού-πολιτιστικού αρχείου εδώ με τις υποσυλλογές του, όπως είναι Εγκαίνια, Μετάλλια κλπ ή περιηγηθείτε στις διαφημιστικές αφίσες του αρχείου, τα γραμματόσημα, τις κατόψεις και αρχιτεκτονικά σχέδια της Διεθνούς Έκθεσης.
Η θεματική έκθεση περιλαμβάνει τεκμήρια από τους εξής φορείς: