Η απελευθέρωση της Αθήνας

Το τέλος της Γερμανικής Κατοχής στην πρωτεύουσα
14-10-2024 | Έλενα Λαγούδη Ι ΕΚΤ

Στις 12 Οκτωβρίου 1944, στις 11 το πρωί, η Αθήνα απελευθερώνεται από τη γερμανική Κατοχή. Παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί δεν είχαν ακόμα ολοκληρώσει την εκκένωση της πόλης, οι Αθηναίοι βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας την ελευθερία τους. Η πόλη γέμισε με ελληνικές και κόκκινες σημαίες, ενώ πανό του ΕΑΜ και του ΚΚΕ κυριαρχούσαν. Οι 1.264 μέρες κατοχής είχαν τελειώσει και η ελληνική σημαία κυμάτιζε ξανά στην Ακρόπολη. 

Η τάξη διατηρήθηκε κατά τους εορτασμούς, παρά τους φόβους για αντίποινα και εκδίκηση. Ο ΕΛΑΣ, κυρίως το Α' Σώμα Στρατού, διασφάλισε την προστασία της πόλης, ενώ δυνάμεις του συγκρούστηκαν με τους υποχωρούντες Γερμανούς στο Κακοσάλεσι. Τμήματα του ΕΛΑΣ απέτρεψαν καταστροφές στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και το φράγμα του Μαραθώνα.

Στις 14 Οκτωβρίου, βρετανικές δυνάμεις και ο Ιερός Λόχος εισήλθαν στην Αθήνα. Ωστόσο, οι τελευταίες ημέρες της Κατοχής δεν ήταν αναίμακτες. Τα Τάγματα Ασφαλείας εκτέλεσαν 47 άτομα και έκαψαν σπίτια στο Κορωπί, ενώ οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην Καισαριανή, προπύργιο του ΕΑΜ. Ο ΕΛΑΣ απέτρεψε την καταστροφή του εργοστασίου ηλεκτρισμού στο Κερατσίνι, εξασφαλίζοντας ηλεκτρικό ρεύμα για την πρωτεύουσα.

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών, εγκαταστάθηκε τριμελές κλιμάκιο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Ο τελευταίος κατοχικός πρωθυπουργός Ι. Ράλλης και άλλοι συνεργάτες των Γερμανών συνελήφθησαν, ενώ αξιωματικοί των Ταγμάτων Ασφαλείας τέθηκαν υπό περιορισμό.

Στη Θεματική Έκθεση θα περιηγηθείτε σε φωτογραφίες από την Απελευθέρωση της Αθήνας. 

Ανακαλύψτε τα   τεκμήρια  της θεματικής έκθεσης