Θαλασσογραφία

Περιηγηθείτε σε θάλασσες και παραλίες στη νεοελληνική ζωγραφική
01-04-2020 | Έλενα Λαγούδη Ι ΕΚΤ
Πλοία,  Προσαλέντης Αιμίλιος (1859-1926), CC BY-NC 4.0
Δήμος Λαρισαίων- Δημοτική Πινακοθήκη

Για τους παραθαλάσσιους λαούς, όπως εμείς, η θάλασσα είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας εδώ και χιλιάδες χρόνια.;

37 αιώνες πριν, ο καλλιτέχνης που ζωγράφισε τη διάσημη μικρογραφική ζωφόρο του Στόλου στο Ακρωτήρι της Θήρας εντυπωσιάστηκε τόσο από το υδάτινο στοιχείο, όσο και από τα καράβια που έπλεαν, σύμβολο της κατάκτησης του ανθρώπου του αφιλόξενου υδάτινου περιβάλλοντος.

Η νεοελληνική ζωγραφική χαρακτηρίζεται από το πλήθος των θαλασσογραφιών της. Κορυφαίοι εκπρόσωποι της θαλασσογραφίας είναι ο  Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο οποίος ακολουθεί πιστά τη Σχολή του Μονάχου και τον ακαδημαϊσμό και ο Ιωάννης Αλταμούρας, ο οποίος στρέφεται περισσότερο προς τον ιμπρεσιονισμό. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και ο Αντώνιος Ε. Κριεζής, εγγονός του ναύαρχου Κριεζή, ο οποίος παρέδωσε μια σειρά υδατογραφιών ιστορικών πλοίων και ναυμαχιών του ναυτικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας, βοηθώντας σημαντικά στην καταγραφή και αποτύπωση του ελληνικού στόλου την εποχή του 1821. Ο Βασίλειος Χατζής επίσης ξεχωρίζει για τις θαλασσογραφίες του, όπως και ο Αιμίλιος Προσαλέντης και ο Λάμπρος Γρίβας.

Τις μετέπειτα δεκαετίες καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Νικολάου, ο Κωνσταντίνος Μαλέας, ο Ανδρέας Κρυστάλλης, ο Αντώνης Κανάς και ο Κωνσταντίνος Παρθένης, αλλά και διάσημοι ξένοι, όπως ο Aivazovsky, ζωγραφίζουν τις ήρεμες θάλασσες της Μεσογείου, τις ταραχώδεις θάλασσες της Κριμαίας, λουόμενους στις ξανθές παραλίες ή μοναχικά καράβια να πλέουν ή αραγμένα σε λιμάνια. Άλλοι καλλιτέχνες εμπνέονται από σκηνές ναυμαχιών, ενώ άλλους τους γοητεύει η θάλασσα το βράδυ. Οι τρικυμίες και οι καταιγίδες είναι κι αυτές αγαπημένο θέμα και μια ευκαιρία να πειραματιστεί ο καλλιτέχνης με την απόδοση ενός τόσο μεγαλειώδους και τρομακτικού περιβάλλοντος.

Ανακαλύψτε τα   τεκμήρια  της θεματικής έκθεσης