Πήλινο απλό σφράγισμα

Πήλινο απλό σφράγισμα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Πήλινο απλό σφράγισμα (EL)

Πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι πηλού που το περίγραμμα της πάνω επιφάνειας του καθορίζει το σχήμα και το μέγεθος της σφραγιστικής επιφάνειας της αποτυπωμένης σφραγίδας. Στην κάτω επιφάνεια υπάρχει τετράπλευρη εγκοπή. Ίχνη λεπτών σχοινιών έχουν αποτυπωθεί καθαρά μέσα στην εγκοπή, τα οποία προφανώς συγκρατούσαν το σφραγισμένο αντικείμενο. Η παράσταση που φέρει το εν λόγω σφράγισμα είναι αυτή των ταυροκαθαψίων και υπάρχει σε εννέα ακόμη απλά σφραγίσματα του αρχείου. Το αποτύπωμα προέρχεται πιθανότατα από χρυσό δακτυλίδι με ελλειψοειδή σφενδόνη. Ταύρος με «ιπτάμενο καλπασμό», ορμά προς τα δεξιά. Ψηλά, έξω πια από το σώμα του αφηνιασμένου ζώου, αιωρείται ο ταυροκαθάπτης με τον κορμό και τα ανοικτά σκέλη στραμμένα μετωπικά, το αριστερό του χέρι τεντωμένο προς την κατεύθυνση του ταύρου, λίγο πριν από το τελικό άλμα της καθόδου. Κάτω, απλή οριζόντια ανάγλυφη γραμμή δηλώνει το έδαφος. (EL)

Κοσμήματα - Σφραγιδόλιθοι (EL)

Πηλός (EL)

2,25Χ1,85Χ0,7εκ

1450 π.Χ. (EL)
Νεοανακτορική περίδος (EL)
Υστερομινωική Ι Β (EL)




Ι.Α. Παπαποστόλου, Τα σφραγίσματα των Χανιών, συμβολή στη μελέτη της μινωικής σφραγιδογλυφίας, Αθήναι, 1977.

Εικόνα

KH 1547
1369



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.