ΠΑΡΘΕΝΗΣ Κωνσταντίνος (1878-1976) “Προσωπογραφία Γεωργίου Αβέρωφ”, 1896

ΠΑΡΘΕΝΗΣ Κωνσταντίνος (1878-1976) “Προσωπογραφία Γεωργίου Αβέρωφ”, 1896

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα   

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



ΠΑΡΘΕΝΗΣ Κωνσταντίνος (1878-1976) “Προσωπογραφία Γεωργίου Αβέρωφ”, 1896 (EL)

ΠΑΡΘΕΝΗΣ Κωνσταντίνος (1878-1976) (EL)


Σπουδαστικό έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη, το οποίο φιλοτέχνησε λίγο πριν αναχωρήσει από την Αλεξάνδρεια για τη Βιέννη. Σε ηλικία μόλις δεκαοκτώ ετών, ο καλλιτέχνης έχει ήδη αποκτήσει μια στέρεη παιδεία και γνώση πάνω στην τεχνική της ζωγραφικής την οποία, πιθανότατα, κατέκτησε κοντά στο δάσκαλό του Annibale Scognamiglio. Απ’ αυτόν, ίσως, προτάθηκε στον να Παρθένη φιλοτεχνήσει την προσωπογραφία αυτή, αφού ο Scognamiglio ήταν γνωστός ζωγράφος της ελληνικής ομογένειας της Αλεξάνδρειας. Δεν αποκλείεται να μην ήταν παραγγελία του μεγάλου ευεργέτη, εφόσον γνωρίζουμε ότι η οικογένεια Παρθένη δεν είχε ιδιαίτερους δεσμούς με τους Έλληνες της Αλεξάνδρειας, αλλά απλή άσκηση του μαθητή από φωτογραφία. Η φωτογραφία αυτή του Γεωργίου Αβέρωφ είναι ευρέως διαδεδομένη, δημοσιεύεται σε περιοδικά της εποχής και αυτήν αναπαράγουν και άλλοι ζωγράφοι, όπως ο Παύλος Προσαλέντης, που φιλοτέχνησε τη μεγάλη προσωπογραφία της Πινακοθήκης Αβέρωφ. (EL)

Λάδι σε μουσαμά (EL)



1896


Η αρχή του Μοντερνισμού στην Ελλάδα. Η Ομάδα Τέχνη (EL)
20ός αιώνας (EL)


Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.