Φάρος Χανίων

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη   

Αποθετήριο :
Αρχείο Φάρων Παναγιώτη Κ. Λασκαρίδη   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY 4.0

Αναφορά Δημιουργού
CC_BY



Φάρος Χανίων (EL)

Φωτοβολία 7 μίλια και εστιακό ύψος 26 μέτρα. Πύργος ύψους 18,2 μέτρων που αποτελείται από τρία διαφορετικά τμήματα διαφορετικής διατομής, όπως περίπου οι μιναρέδες. Το τμήμα της βάσης σώζεται από τα χρόνια της Βενετικής κυριαρχίας και είναι οκτάγωνο στηριγμένο πάνω σε φυσικό βράχο. Το μεσαίο τμήμα είναι δεκαεξάγωνο και το τρίτο κυκλικό. Βρίσκεται στην άκρη του ανατολικού κυματοθραύστη, στην είσοδο του παλιού λιμανιού των Χανίων. Κατοικία φαροφυλάκων δεν υπήρχε γιατί δεν απαιτολυνταν, καθώς ο φάρος ήταν σε κατοικημένη περιοχή. Την εποχή της Βενετοκρατίας λειτούργησε ως πυρσός ανοικτής φωτιάς και πρέπει να είχε χτιστεί το 1593. Ως «φανάρι» αναφέρεται σε σχεδιάγραμμα της πόλης των Χανίων του 1689 του V. Coronelli. Στα χρόνια της Αιγυπτιακής Κατοχής, 1830–1840, ο φάρος αναστηλώθηκε πάνω στη βενετική βάση του και λειτούργησε το 1839, σύμφωνα με τους αγγλικούς φαροδείκτες του 1847 και 1859, με τη νέα για την εποχή τεχνολογία χωρίς να υπάρχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για το είδος του φωτιστικού του μηχανήματος. Το 1864 ο φάρος περιήλθε στη δικαιοδοσία της Γαλλικής Εταιρείας Οθωμανικών Φάρων. Στο Ελληνικό Φαρικό δίκτυο εντάχθηκε μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και οπωσδήποτε μετά το 1914, καθώς δεν αναφέρεται στον φαροδείκτη του Λυκούδη του 1914. Αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης των φάρων της Κρήτης από τη Γαλλική Εταιρεία στο Ελληνικό Δημόσιο. Το 1941 το φωτιστικό καταστράφηκε από τους Γερμανούς και επαναλειτούργησε το 1945. Το 2006 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης και ο φάρος διατηρείται ως μνημείο, αποτελώντας το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της πόλης. Ο φάρος Χανίων είναι ο παλιότερος που σώζεται στα ελληνικά παράλια και τη Μεσόγειο θάλασσα. (EL)
Φωτογραφία: Παναγιώτης Κ. Λασκαρίδης (EL)


Χανιά (EL)
Κρήτη (EL)
Ελλάδα (EL)

Χανιά (EL)
Κρήτη (EL)
Ελλάδα (EL)


1839




Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.