Πρωτόκολλο αλληλογραφίας Σχολικής Εφορείας

Πρωτόκολλο αλληλογραφίας Σχολικής Εφορείας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πρωτόκολλο αλληλογραφίας Σχολικής Εφορείας

Διδασκαλείο Κρήτης

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο (1901-1933) η διοικητική λειτουργία και η αρχειοθέτηση υπηρεσιακών εγγράφων είχε ανατεθεί στο διδακτικό προσωπικό, καθώς εξαιτίας έλλειψης προσωπικού δε λειτουργούσε Γραμματεία. Ένα μέρος των υπηρεσιακών εγγράφων το συγκροτούσαν τα «Βιβλία Διδασκαλείου». Σε αυτά το Διδασκαλείο προσπαθούσε να αποτυπώσει όσα στοιχεία ήταν απαραίτητα για την ομαλή εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία του. Στα «Βιβλία Διδασκαλείου» ανήκουν Βιβλία των ακόλουθων κατηγοριών: α. Πρωτόκολλα Αλληλογραφίας. β. Πρακτικά Συλλόγου Καθηγητών. γ. Οικονομικά Βιβλία. δ. Μαθητολόγιο. ε. Ειδικοί Έλεγχοι. στ. Πρακτικά Απολυτηρίων Εξετάσεων. ζ. Βιβλίο Γονέων και Κηδεμόνων. η. Βιβλίο Πιστοποιητικών Σπουδής. θ. Πρωτόκολλο Αλληλογραφίας Σχολικής Εφορείας. Τα «Πρωτόκολλα αλληλογραφίας Σχολικής Εφορείας» του Διδασκαλείου Κρήτης καλύπτουν την περίοδο 1924-1936. Καταγράφουν την εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία της Σχολικής Εφορείας του ιδρύματος. Οι Σχολικές Εφορείες ήταν οι αρμόδιες επιτροπές που διαχειρίζονταν όλα τα οικονομικά ζητήματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στα εισερχόμενα έγγραφα καταγράφονταν οι ακόλουθες πληροφορίες: αύξων αριθμός του εγγράφου, αριθμός πρωτοκόλλου, ημερομηνία λήψης, τόπος έκδοσης, ημερομηνία δημιουργίας, αποστολέας, περίληψη του περιεχομένου. Στα εξερχόμενα έγγραφα καταγράφονταν οι ακόλουθες πληροφορίες: αύξων αριθμός του εγγράφου, αριθμός πρωτοκόλλου, ημερομηνία αποστολής του εγγράφου, περίληψη του περιεχομένου, αριθμός και ημερομηνία διεκπεραίωσης. Στο αρχειακό υλικό του Διδασκαλείου έχει διασωθεί ένα «Πρωτόκολλο αλληλογραφίας Σχολικής Εφορείας», που καλύπτει την περίοδο 1924-1936. Στο βιβλίο αυτό αποτυπώνεται η αλληλογραφία για διάφορα οικονομικά ζητήματα, όπως: εγκρίσεις δαπανών, χρηματοδοτήσεις, εισφορές, δημοπρασίες, μισθώσεις κτηρίων, έγκριση οικοπέδου για νέο διδακτήριο, εκλογή μελών Σχολικής Εφορείας, οδηγίες διαχείρισης ζητημάτων προς τις σχολικές εφορείες, προϋπολογισμοί και απολογισμοί, θέματα που αφορούν την ίδρυση της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου. Φορείς με τους οποίους διατηρούσε η Σχολική Εφορεία την αλληλογραφία αυτή ήταν: η Γενική Διοίκηση Κρήτης, η Νομαρχία Ηρακλείου, ο Γυμνασιάρχης Α΄ Γυμνασίου, η Μοναστηριακή Επιτροπή Ηρακλείου, ο Γενικός Επιθεωρητής, ο Πρόεδρος του Ταμείου Εκπαιδευτικής Πρόνοιας, ο Υγειονομικός Επιθεωρητής, το Υπουργείο Παιδείας, η Κοινότητα Πόμπιας, ο Σχολικός αρχιτέκτονας Κρήτης, το Γραφείο Πρωθυπουργού.

Υπηρεσιακό έγγραφο
bibo:Document
Official document
Document officiel de travail
TEXT

Ηράκλειο Κρήτης

1ος τόμος: 27 εκ. × 34 εκ.

1924 - 1936



Αλληλογραφία οικονομικών θεμάτων


Κείμενο/PDF

1ος τόμος (1924 - 1936)
58 page(s)

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/collection/category/2086/document/13
https://e-her.org/omeka/files/original/8f8a6d92e2a1742a879ffaf8093202d65ac0d082.pdf



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.