Εικόνες βίου των ζώων

Εικόνες βίου των ζώων
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Εικόνες βίου των ζώων

Busemann L., Μετάφρ. Κουρτίδης Αριστοτέλης, Τσιλήθρας Παναγιώτης

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Βοηθητικά» περιελάμβανε πρακτικά βοηθήματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες σχετικά με θέματα αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας, γεωπονίας και φυσικών επιστημών, γεωγραφίας και ιστορίας. Το βιβλίο ''Εικόνες βίου των ζώων'' ανήκε στην κατηγορία «Βοηθητικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Πρόκειται για φυσιογνωστικό σύγγραμμα που αποτελούσε βοήθημα στο μάθημα της Ζωολογίας. Σε αυτό καλύπτεται η σύγχρονη φυσιογνωστική έρευνα με βάση την οποία η διδασκαλία των ζώων ξεκινάει από την έρευνα και κατόπιν προεκτείνεται σε ζητήματα ερμηνείας και κατανόησης των αποτελεσμάτων της. Από παιδαγωγικής άποψης προβάλλονται οι αιτιώδεις σχέσεις συνύπαρξης μεταξύ έμβιων και άβιων όντων και προτάσσεται η ηθική ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στον φυσικό κόσμο. Η μετάφραση της συγκεκριμένης τρίτης έκδοσης συμπεριέλαβε θέματα από τη ζωή των θηλαστικών, των πτηνών, των ερπετών, των αμφίβιων, των ιχθύων, των μαλάκιων, των αρθροπόδων, των αραχνοειδών, των μαλακοστράκων, των σκωλήκων, των ζωόφυτων και των βιοκοινωνιών. Το εν λόγω σύγγραμμα του L. Busemann μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Αριστοτέλη Κουρτίδη (1858-1928), παιδαγωγό και λογοτέχνη, και τον Παναγιώτη Τσιλήθρα (γεννήθηκε το 1860).

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Αθήναι

614 page(s)
15 εκ. × 22 εκ.

1925



Ζωολογία


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.