Μηχανή προβολής
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μηχανή προβολής

Pathescope Company

Το Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο είχε στην κατοχή του πλήθος εποπτικών διδακτικών μέσων (εποπτικό υλικό και σχολικός εξοπλισμός) που χρησιμοποιούνταν κατά την εκπαιδευτική λειτουργία του. Τα μέσα αυτά αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος της κινητής περιουσίας του ιδρύματος, όπως προκύπτει και από την υπηρεσιακή αλληλογραφία του Διδασκαλείου. Το υλικό και ο εξοπλισμός αυτός διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: α. Σχολικές Εικόνες. β. Σχολικοί Χάρτες. γ. Κεντήματα Διδασκαλείου. δ. Σχολικά έπιπλα. ε. Ποικίλα Αντικείμενα συλλογών και σχολικού εξοπλισμού. στ. Φωτογραφίες μαθητών/τριών και διδακτικού προσωπικού. στ. Εποπτικό υλικό μαθημάτων φυσικών επιστημών. ζ. Γραφική ύλη. Η κατηγορία «Εποπτικό υλικό» περιέχει εποπτικά μέσα διδασκαλίας που εντοπίστηκαν στα Πρότυπα Δημοτικά σχολεία του Διδασκαλείου Κρήτης. Στις αρχές του 20ου αιώνα η πρακτική εκπαίδευση συμπεριλαμβάνεται στις βασικές αρχές της Νέας Αγωγής. Στο πλαίσιο της διδασκαλίας των «Θετικών Επιστημών» το Διδασκαλείο διέθετε μια πλούσια συλλογή εποπτικών οργάνων, τα οποία εξυπηρετούσαν την παραστατική και πειραματική διδασκαλία των Μαθηματικών, της Γεωμετρίας και των Φυσιογνωστικών μαθημάτων. Με αυτόν τον τρόπο η διδασκαλία των εν λόγω μαθημάτων γινόταν με έναν πιο πρακτικό τρόπο, που ευνοούσε επιπλέον την αυτενέργεια από την πλευρά των σπουδαστών/ τριών και την ικανότητά τους να ερευνούν τα αντικείμενα της φύσης και τα γεγονότα της ζωής, από την άποψη της τάξης και του μεγέθους. Η συγκεκριμένη κινηματογραφική μηχανή ονομάζεται μηχανή προβολής. Πρόκειται για φορητό προβολέα κινηματογραφικών ταινιών 9,5 χιλιοστών (mm) αγγλικής προέλευσης, της εταιρείας Pathescope. Περιλαμβάνει τον μηχανισμό προβολής και μία μπομπίνα (καρούλι), όπου τυλίγεται η ταινία προβολής. Η διασύνδεση του κινηματογράφου με την εκπαίδευση συναντάται στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1920, ενώ στην Ελλάδα το 1935 ιδρύεται το Γραφείο Σχολικού Μορφωτικού Κινηματογράφου με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών ταινιών στα σχολεία της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εισήχθησαν οι πρώτες μηχανές κινηματογραφικής προβολής 16 χιλιοστών (mm) στα σχολεία. Αργότερα δημιουργήθηκαν οι μηχανές των 8 χιλιοστών (mm), ενώ πιο σπάνιες ήταν οι μηχανές προβολής 28 χιλιοστών (mm) (1908-1920) και 9,5 χιλιοστών (mm).

3D
Εποπτικά μέσα
Aiding means
Moyens et supports d’enseignement
dctype:PhysicalObject

Αγγλία

12εκ. × 42 εκ. x 33 εκ.

-

Κινηματογραφική μηχανή


Τρισδιάστατο μοντέλο

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.