Πήλινος ανάγλυφος σκύφος

Πήλινος ανάγλυφος σκύφος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινος ανάγλυφος σκύφος (EL)
Clay megarian bowl (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας (EL)
Πήλινος ανάγλυφος σκύφος. Ο πηλός είναι λεπτόκοκκος με μικρές προσμίξεις. Σώζονται δεκαέξι τμήματα από το σώμα και από τη βάση του αγγείου, από το χείλος σώζονται μόνο δύο μικρά τμήματα. Η βάση είναι δισκόμορφη επίπεδη και το σώμα κυλινδρικό. Στο κατώτερο μέρος του σώματος υπάρχουν περιμετρικά τρεις λεπτοί ανάγλυφοι δακτύλιοι. Η μετάβαση από το σώμα στο χείλος γίνεται βαθμιδωτά και το χείλος διαμορφώνεται από επίπεδο δακτύλιο με κλίση προς το εσωτερικό. Στα όστρακα του σώματος σώζονται αποσπασματικά σκηνές μάχης: δυο έφιπποι πολεμιστές σε κατά μέτωπον αντιπαράθεση, τα άλογα αποδίδονται σε καλπασμό, ο ένας φέρει κράνος, χιτωνίσκο και κρατά με το δεξί χέρι σπαθί, ο δεύτερος φέρει κράνος, χιτωνίσκο και ιμάτιο που ανεμίζει, με το αριστερό χέρι κρατά ασπίδα. Πίσω από τον πρώτο ιππέα διακρίνεται μορφή με ποδήρη χιτώνα, σώζεται τμηματικά και κρατά τόξο (;). Άλλος πολεμιστής, από τον οποίο σώζεται ο κορμός, το άνω δεξί και κάτω άκρα, κρατά με το δεξί χέρι σπαθί και επιτίθεται σε μορφή που έχει πέσει κάτω και υψώνει το αριστερό χέρι προς τον επιτιθέμενο. Διακρίνεται επίσης πίσω τμήμα αλόγου και το αριστερό πόδι του αναβάτη, όρθιος άνδρας (από τον οποίο δε σώζεται το κεφάλι) σκύβει ελαφρά για να ανασηκώσει πεσμένο πολεμιστή, τέλος διακρίνονται το μεγαλύτερο μέρος αλόγου σε καλπασμό προς τα δεξιά, ο αναβάτης του οποίου "κρέμεται' από τη ράχη του. Εσωτερικά και εξωτερικά υπάρχει καστανό γάνωμα αρκετά απολεπισμένο. Διακρίνονται σκασίματα και μικρές αποκρούσεις. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Karditsa (EN)

Σκύφος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Skyphos (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας (EL)

Διάμετρος: 12.4 εκ. Ύψος: 5.8 εκ. (EL)


151 AD - 299 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

NIXWAF



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.