Μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφες παραστάσεις του Ηρακλή από τη ζωφόρο του θεάτρου

Μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφες παραστάσεις του Ηρακλή από τη ζωφόρο του θεάτρου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφες παραστάσεις του Ηρακλή από τη ζωφόρο του θεάτρου (EL)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος (EL)
Τμήμα από τη μαρμάρινη ζωφόρο του προσκηνίου του θεάτρου των Δελφών με ανάγλυφη παράσταση αρκετά δυσδιάκριτη. Χρονολογείται στη Ρωμαϊκή περίοδο (1ος αι. μ.Χ.). Τον 1ο αι. μ.Χ. η πρόσοψη του προσκηνίου διακοσμήθηκε με ζωφόρο, στην οποία απεικονίζονταν οι άθλοι και τα πάρεργα του Ηρακλή. Πιθανότατα φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο της επισκευής του θεάτρου κατά την επίσκεψη του Νέρωνα στους Δελφούς το 67 μ.Χ. Οι υπεύθυνοι του ιερού, για να κολακεύσουν την επιθυμία του Ρωμαίου αυτοκράτορα, που ταύτιζε τον εαυτό του με τον Ηρακλή, παρέστησαν τα κατορθώματα του πανελλήνιου ήρωα στο προσκήνιο του θεάτρου. Στη συγκεκριμένη πλάκα, που αποτελείται από δύο τεμάχια, της οποίας μόνο το άνω χείλος είναι ακέραιο, παριστάνεται ο Ηρακλής έχοντας στον αριστερό του βραχίονα τη λεοντή και τοξεύοντας προς τα αριστερά. Λείπουν το κεφάλι, το δεξί πόδι και ολόκληρη η αριστερή πλευρά μαζί με το αριστερό πόδι (όπως φαίνεται ήταν επεξεργασμένα σε άλλη πλάκα μαρμάρου). Επίσης σώζεται ανάγλυφο το γράμμα Ε. Αποτελείται από συγκολλημένα τμήματα με επιπλέον αριθμούς ευρετηρίου: 2556, 2544, 2081, 1555, 1798, 4754, 4233. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Phocis (EN)

Πλάκα ζωφόρου (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Frieze slab (EN)

Μάρμαρο (EL)
Marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος (EL)


1 AD - 100 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.