Μαρμάρινη επιτύμβια στήλη από τη Μαζαρακιά

Μαρμάρινη επιτύμβια στήλη από τη Μαζαρακιά
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μαρμάρινη επιτύμβια στήλη από τη Μαζαρακιά (EL)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)
Μαρμάρινη παραλληλεπίπεδη επιτύμβια στήλη, της οποίας το πλάτος σταδιακά μειώνεται προς τα άνω. Δε σώζεται εξ ολοκλήρου. Είναι ελλιπής, θραυσμένη στο ανώτερο τμήμα της. Πρόκειται για επιτύμβια στήλη σε δεύτερη χρήση. Από την αρχική της χρήση, πιθανότατα στους ελληνιστικούς χρόνους, διακρίνονται ισχνά, στο ανώτερο τμήμα της στήλης, ανάγλυφα διακοσμητικά μοτίβα σε ζωφόρους καθώς και τα γράμματα: ΧΑΙΡΕ. Στην ίδια πλευρά, που αποτελεί την κύρια όψη της στήλης υπάρχει η παρακάτω εγχάρακτη λατινική επιγραφή των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρονών: POLINICUS ARMENTAR (IUS) VIXIT • ANO(S) • XXV HERACLEO • F(ILIO) FECIT Η επιγραφή προέρχεται από κενοτάφιο (ταφικό μνημείο 2) και φαίνεται να αναφέρεται στον νεαρό POLINICUS (Πολύνεικο) που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 25 ετών. Από την επιγραφή πληροφορούμαστε, επίσης, για το επάγγελμα του νεκρού: ήταν armentarius (βοσκός). Το ταφικό μνημείο ανέγειρε ο HERACLEO (Ηρακλέων), πιθανότατα πατέρας του νεκρού. Δε διακρίνονται άλλα διακοσμητικά στοιχεία στη στήλη. Λαξευτές και λείες ήταν η κύρια όψη και οι πλάγιες πλευρές της στήλης. Αυτές οι πλευρές ήταν και οι ορατές. Ακατέργαστη η οπίσθια όψη. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Thesprotia (EN)

Στήλη (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Stele (EN)

Μάρμαρο (EL)
Marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)

Πλάτος: 34.0 εκ. Ύψος: 68.0 εκ. (EL)


1 AD - 200 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

XT1HQ4



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.