Μαρμάρινη σαρκοφάγος με τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή

Μαρμάρινη σαρκοφάγος με τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μαρμάρινη σαρκοφάγος με τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή (EL)
Marble sarkofagus with the twelve labours of Herakles (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας (EL)
Θήκη σαρκοφάγου, έργο τοπικού εργαστηρίου. Η σαρκοφάγος έχει διακοσμηθεί με τους άθλους του Ηρακλή: αποδίδονται από πέντε άθλοι στις δύο μακρές πλευρές της και από ένας στις δύο στενές. Στην κύρια όψη, ο πρώτος άθλος απεικονίζει τον Ηρακλή σε νεανική ηλικία, αγένειο, να αντιμετωπίζει το λιοντάρι της Νεμέας στο μοτίβο της όρθιας πάλης. Ακολουθεί η πάλη με την Λερναία Ύδρα όπου ο Ηρακλής είναι γενειοφόρος, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους άθλους, και με το υψωμένο δεξί χέρι ετοιμάζεται να αρπάξει ένα φιδίσια κεφάλια του τέρατος. Ο τρίτος άθλος παρουσιάζει την αρπαγή της ζώνης της Ιππολύτης. Ο ήρωας με το δεξί χέρι κρατάει το ρόπαλό του και με το αριστερό έχει αρπάξει την βασίλισσα των Αμαζόνων που ιππεύει προς τα δεξιά. Στον επόμενο άθλο, ο Ηρακλής απεικονίζεται ήρεμος αφού έχει ήδη αποκτήσει τα χρυσά μήλα των εσπερίδων, ορατά πάνω στο δέντρο, γύρω από το οποίο τυλίγεται ο δράκοντας. Τέλος στο δεξί άκρο της κύριας όψης ο Ηρακλής καταβάλλει την κερυνίτιδα έλαφο. Τη δεξιά στενή πλευρά καταλαμβάνει η πάλη του Ηρακλή με τον Κέρβερο. Στην αριστερή στενή πλευρά, ο Ηρακλής προσπαθεί να δαμάσει ένα από τα άλογα του Διομήδη. Η άλλη όψη διατηρείται αποσπασματικά, οπότε δεν αναγνωρίζονται όλοι οι άθλοι. Ωστόσο, η πρώτη σκηνή παρουσιάζει την εξόντωση των στυμφαλίδων όρνιθων. Οι τέσσερις επόμενοι άθλοι παραμένουν αταύτιστοι. Ο κύκλος των άθλων ολοκληρώνεται με τον Ηρακλή να στέκεται απέναντι σε μία βραχώδη σπηλιά, υποδήλωση ίσως των στάβλων του Αυγεία. Η σαρκοφάγος κατασκευάστηκε στα μέσα του 2ου αι. μ.Χ. ή λίγο αργότερα από κάποιο τοπικό εργαστήριο ακολουθώντας αττικά πρότυπα. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Preveza (EN)

Σαρκοφάγος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Sarcophagus (EN)

Μάρμαρο (EL)
Marble (EN)

(Ν) Αρχαιολογικός Χώρος Νικόπολης (EL)

Πλάτος: 90.0 εκ. Μήκος: 237.0 εκ. Ύψος: 75.0 εκ. (EL)


101 AD - 200 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.