Μαρμάρινη σαρκοφάγος με τους δώδεκα άθλους του Ήρακλή

Μαρμάρινη σαρκοφάγος με τους δώδεκα άθλους του Ήρακλή
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μαρμάρινη σαρκοφάγος με τους δώδεκα άθλους του Ήρακλή (EL)
Marble sarkofagus with the twelve labours of Herakles (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας (EL)
Μαρμάρινη σαρκοφάγος με τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή. Κατασκευασμένη από τεφρόχρωμο μάρμαρο, το οποίο παρουσιάζει ομοιότητες με το μάρμαρο Θάσου, χωρίς να μπορεί επί του παρόντος να ταυτιστεί, με βεβαιότητα, με αυτό. Η μία μακρά πλευρά της σαρκοφάγου (πλευρά Α) έχει υποστεί τελική επεξεργασία, ενώ η έτερη μακρά (πλευρά Γ) και οι δύο στενές (Β και Δ, αντίστοιχα) είναι ημίεργες. Αποδίδονται από πέντε άθλοι στις δύο μακρές πλευρές (Α1-Α5, Γ7-Γ11) και από ένας στις δύο στενές, αντίστοιχα (Β6, Δ12). Ο πρώτος άθλος, στο δεξιό τμήμα της πλευράς Α (άθλος Α1), απεικονίζει την εξόντωση του λιονταριού της Νεμέας. Ο Ηρακλής αποδίδεται γυμνός και αγένειος, στοιχείο δηλωτικό για τη νεότητά του και, ως εκ τούτου, για την πρωιμότητα του άθλου. Η κεφαλή είναι στραμμένη προς τα αριστερά, ενώ το σώμα αποδίδεται μετωπικά, με το δεξί πόδι τεντωμένο και το αριστερό λυγισμένο, επί του οποίου ο Ήρωας έχει ακινητοποιήσει το λιοντάρι. Ακολουθεί (Α2) η εξόντωση της Λερναίας Ύδρας. Ο Ηρακλής, γενειοφόρος και γυμνός, στέκεται κατενώπιον με αμφότερα τα κάτω άκρα λυγισμένα και, ενώ το φιδίσιο σώμα της Ύδρας τυλίγεται στο αριστερό του πόδι, ο ίδιος κρατάει με το αριστερό του χέρι ένα από τα κεφάλια του θηρίου και με το δεξί, που βρίσκεται πίσω και επάνω από το κεφάλι, ετοιμάζεται να το κόψει (για τον τύπο βλ. Jongste 1992: 18: 6C). Ο τρίτος κατά σειρά άθλος (Α3) παρουσιάζει την αρπαγή της ζώνης της Ιππολύτης. Το σώμα του Ηρακλή αποδίδεται κατενώπιον, ενώ η κεφαλή του είναι στραμμένη προς τα αριστερά. Ο ήρωας εικονίζεται γενειοφόρος, έχει αρπάξει με το αριστερό του χέρι την έφιππη βασίλισσα των Αμαζόνων και ετοιμάζεται να της καταβάλει θανατηφόρο χτύπημα με το ρόπαλο που φέρει με το δεξί του χέρι ψηλά και πίσω, επάνω από το κεφάλι (για τον τύπο βλ. Jongste 1992: 16: 2Α - αν και στη σαρκοφάγο από τη Νικόπολη ο Ηρακλής αρπάζει την Ιππολύτη μάλλον από το χέρι και όχι από τα μαλλιά). Στην τέταρτη σκηνή (Α4) απεικονίζεται η αρπαγή των μήλων των εσπερίδων. Στη θέση της κεφαλής του Ηρακλή υπάρχει οπή με ίχνη σκωρίας, προφανώς από επιδιόρθωση κατά την αρχαιότητα, ενώ η ίδια η κεφαλή απουσιάζει. Ο ήρωας αποδίδεται κατενώπιον, το βάρος της μορφής πέφτει στο δεξί σκέλος, ενώ με το αριστερό χέρι κρατά το ρόπαλο. Δίπλα του αποδίδεται το δέντρο με τα χ (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Preveza (EN)

Σαρκοφάγος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Sarcophagus (EN)

Μάρμαρο (EL)
Marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας (EL)

Πλάτος: 90.0 εκ. Μήκος: 237.0 εκ. Ύψος: 75.0 εκ. (EL)


101 AD - 200 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.