Ανάγλυφο με τα σύμβολα του Ηρακλή

Ανάγλυφο με τα σύμβολα του Ηρακλή
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ανάγλυφο με τα σύμβολα του Ηρακλή (EL)
Relief with the symbols of Herakles (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας (EL)
Ανάγλυφο με σύμβολα Ηρακλέους, τόξο και λεοντή, πιθανά από το Ιερό του στην Αιδηψό. Ο όγκος του μαρμάρου υποδεικνύει ότι το ανάγλυφο αποτελούσε μάλλον εντοιχισμένο θωράκιο σε ναό του ήρωα. Η αποκάλυψη ψηφιδωτού του 3ου μ.Χ. αι. στον χώρο θα μπορούσε να σημαίνει τη διατήρηση του αναθήματος και κατά τη διάρκεια της ύστερης ρωμαϊκής εποχής. Πιθανότατα να απεικονιζόταν στο ιερό μια τριλογία από τα στοιχεία του ήρωα κι αυτό στοιχειοθετείται διότι πιθανώς το θωράκιο στο οποίο παριστάνονται τα σύμβολα, στην ένωσή του με το άλλο θωράκιο δείχνει ότι το τόξο είναι τόσο κοντά στην τομή που δεν υπάρχει χώρος για την απεικόνιση συμβόλου. Ίσως να υπήρχε και δεύτερο παράλληλο θωράκιο, που να είχε ως παράσταση το ρόπαλο του Ηρακλή που πλαισίωνε μάλλον ένα αναθηματικό ανάγλυφο ή άλλου είδους ανάγλυφο στη μέση, που παρίστανε έναν από τους άθλους του ήρωα ή θα είχαμε ίσως πιο πιθανόν, τον τύπο του αναπαυόμενου Ηρακλή, δηλαδή μια τριλογία συμβόλων και μια αντιπροσωπευτική θεϊκή παράσταση στο Ηράκλειο ιερό. Μόνο η απεικόνιση του αναπαυόμενου Ηρακλή θα μπορούσε να παριστάνεται στην ίδια κλίμακα με τα σύμβολα εφόσον η μεσαία πλάκα δεν ξέφευγε πολύ από το ύψος του διασωζόμενου αναγλύφου. Αντιθέτως η απεικόνιση Ηρακλή σε άθλο, δεν είναι συνηθισμένο μοτίβο στα αναθηματικά ανάγλυφα. Ο όγκος του κτηρίου που βρέθηκε το γλυπτό έχει σκεπαστεί από ιζηματογενή επίχωση πάνω από τον τελευταίο δόμο ο οποίος έχει βάθος περίπου 4 μ. Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουμε για το κτήριο παρά μόνο μια φωτογραφική αποτύπωση στην οποία φαίνονται δύο δόμοι με καμπή κύκλου. Η χρονολόγηση του γλυπτού χωρίς ανασκαφικά στοιχεία είναι δυσχερής. Η κεφαλή του λιονταριού δυστυχώς δεν σώζεται σε καλή κατάσταση ώστε να επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Μολαταύτα, διατηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό η κόμη της χαίτης η οποία φανερώνει καλή πλαστική απόδοση. Η διαμόρφωσή της αποτελείται από τρεις κεντρικές σειρές με ομάδες βοστρύχων και δύο δευτερεύουσες. Η τεχνική αυτών των βοστρύχων είναι φλογόσχημη και παρουσιάζεται στην πρώιμη περίοδο του Αυγούστου και του Τιβερίου. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of antiquities of Euboea (EN)

Ανάγλυφο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Relief (EN)

Μάρμαρο (EL)
Marble (EN)

Αιδηψός, Εύβοια (EL)

Πλάτος: 70.0 εκ. Ύψος: 140.0 εκ. (EL)


100 BC - 1 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.