Πήλινος λύχνος από τη Μαζαρακιά

Πήλινος λύχνος από τη Μαζαρακιά
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινος λύχνος από τη Μαζαρακιά (EL)
Clay lamp from Mazarakia (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)
Μονόμυξος λύχνος από πορτοκαλόχρωμο πηλό. Ο μυκτήρας είναι συγκολλημένος ενώ λείπει ένα μικρό τμήμα του στην αριστερή πλευρά. Στο δίσκο, που περιβάλλεται από τριπλή αυλάκωση, παριστάνονται τέσσερις ερωτιδείς που προσπαθούν να ανασηκώσουν έναν ξύλινο στύλο ενώ ένας άλλος, πάνω σε δεξιά, πίνει νερό από ένα αγγείο. Χαρακτηριστικές είναι οι διαφορετικές στάσεις των ερωτιδέων και η προσπάθεια που καταβάλλουν για την εκτέλεση της εργασίας. Στο πάνω μέρος του δίσκου, αριστερά από το κεφάλι ενός ερωτιδέα, διακρίνεται η επιγραφή: ΜΕ(Ι). Στο κέντρο του δίσκου η οπή πληρώσεως. Ο μυκτήρας είναι σχετικά βραχύς, με ημικυκλική απόληξη. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία δυο απλοποιημένων, σχηματοποιημένων ελίκων, που δε φθάνουν ως το τέλος της μύξας, αλλά σταματούν εκεί όπου αρχίζει η καμπύλη της. Τα άκρα των ελίκων στρέφονται προς τα μέσα δημιουργώντας ένα πλαστικό κυλινδρικό έξαρμα στη συνάντησή τους με τον ώμο. Ο ώμος είναι λεπτός και ακόσμητος. Σώμα κωνικό, ελαφρώς κυρτό προς τα πάνω. Η στρογγυλή βάση ορίζεται από χαμηλή ανάγλυφη ταινία στην περιφέρεια. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Thesprotia (EN)

Λύχνος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Lamp (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)

Διάμετρος: 4.8 εκ. Μήκος: 9.2 εκ. Ύψος: 2.1 εκ. (EL)


51 AD - 50 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

RQA7X4



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.