Λίθινη στήλη με απελευθερωτική επιγραφή από το Φράγμα Καλαμά

Λίθινη στήλη με απελευθερωτική επιγραφή από το Φράγμα Καλαμά
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Λίθινη στήλη με απελευθερωτική επιγραφή από το Φράγμα Καλαμά (EL)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)
Λίθινη ενεπίγραφη πλάκα. Αποκεκρουμένη στο κάτω μέρος και την άνω δεξιά γωνία. Αναγράφεται απελευθερωτική επιγραφή: ΑΓΑΘΑΙ ΤΥΧΑΙ ΕΠΙΠΡΟ [Σ] ΤΑΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΑΛΕ ΞΑΝΔΡΟΥ ΙΕΡΕΟΣ ΔΕ ΦΥ ΣΤΑΙΟΥ ΜΗΝΟΣ ΓΑΜΙΛΙ ΟΥ ΑΦΗΚΕ ΞΕΝΥΣ ΝΙΚΑΝ ΟΡΟΣ ΙΚΑΔΩΤΟΣ ΦΑΛΑΚ ΡΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΝ ΕΘΗΚΕ ΤΑΙ ΘΕΜΙΤΙ ΣΥΝ ΕΥΔΟΚΟΥΝΤΩΝ ΑΝΔΡΩ ΝΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΑΝΟΡΟΣ [ΣΩ]Σ [--] ΑΝΤΙΓΟΝ[---] Αναφέρεται στην απελευθέρωση του δούλου Φάλακρου από τον κύριό του Ξένυ, γιο του Νίκανορος. Η απελευθέρωση έγινε τον μηνά Γαμίλιο, το έτος κατά το οποίο προστάτης του Κοινού των Θεσπρωτών ήταν ο Αλέξανδρος και ιερέας της Θέμιδος, στην οποία αφιερώθηκε ο δούλος, ήταν ο Φυσταίος. Ανάμεσα στους μάρτυρες που ενέκριναν την πράξη αναφέρεται ο Άνδρων, γιος του Νικάνορος, πιθανότατα αδελφός του Ξένυ. Όσον αφορά τα ανθρωπωνύμια, ορισμένα (Ξένυς, Φάλακρος, Αλέξανδρος, Άνδρων, Νικάνωρ) είναι γνωστά και από επιγραφές που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή, όπως στη Δωδώνη, τη Νότια Ιλλυρία, την Κέρκυρα. Εξαίρεση αποτελεί το όνομα του ιερέα (Φυσταίος), που απαντά για πρώτη φορά σε αυτήν την επιγραφή, όπως και το εθνικό Ικάδωτος, που αναφέρεται στην καταγωγή του ιδιοκτήτη του δούλου Ξένυ. Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι το όνομα του δούλου (Φάλακρος) είναι ελληνικό. Ενδιαφέρον, ακόμη, στοιχείο αποτελεί η αναφορά στον μήνα Γαμίλιο, από το οποίο επιβεβαιώνεται ότι στην Ήπειρο, όπως και στη Νότια Ιλλυρία και την Κέρκυρα, είχε υιοθετηθεί το κορινθιακό ημερολόγιο ή μια παραλλαγή αυτού, υπό την επίδραση των εκεί αποίκων. Στο ημερολόγιο αυτό, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες μελέτες του μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο Γαμίλιος ήταν ο ένατος μήνας του έτους το οποίο ξεκινούσε στις αρχές του φθινοπώρου. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Thesprotia (EN)

Στήλη (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Stele (EN)

Ασβεστόλιθος (EL)
Limestone (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)

Μήκος: 35.5 εκ. Ύψος: 24.0 εκ. (EL)


400 BC - 301 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.