Σφραγιδοκύλινδρος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σφραγιδοκύλινδρος (EL)
Cylinder seal (EN)

Σφραγιδοκύλινδρος ανατολικής προέλευσης από lapis lazuli. Οι δύο κύριες μορφές της παράστασης είναι ικέτιδα θεά και θεός με το ένα πόδι προτεταμένο σε κίνηση βηματισμού. Ανάμεσα στις δύο αντικριστές θεϊκές μορφές βρίσκεται άγριο ζώο και ένα σημείο που αποτελείται από δύο διασταυρούμενα αγκιστροειδή σύμβολα με μια κοντή γραμμή ανάμεσά τους. Σε μια δευτερεύουσα σκηνή δύο καθήμενα λιοντάρια που φέρουν κέρατα ταύρου έχουν ανάμεσά τους μια γαζέλα με κεφάλι γυρισμένο προς τα πίσω. Κάτω από αυτά τα ζώα απεικονίζονται σκορπιός, ένα ανθρώπινό χέρι και ένα ψάρι. Στον ελεύθερο χώρο ακριβώς πάνω από τα λιοντάρια – εικονίζονται τέρατα, αστέρι με οκτώ αχτίνες και μικρή σφαίρα. Το θέμα της ικέτιδας – θεάς μπροστά σε ένα σπουδαιότερο θεό αποδοσμένο με μια απλουστευμένη τεχνοτροπία και με αρκετή χρήση τρυπάνου διαφόρων μεγεθών , απαντάται σε σφράγισμα από την Atchana/Alalakh, που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 15ου αι. π.Χ. Η τεχνοτροπία του είναι Μιταννική. Το σύμβολο που απεικονίζεται μεταξύ θεού και θεάς-ικέτιδας δημιουργεί προβλήματα. Θα μπορούσε να είναι απλοποιημένη απόδοση συμβόλου σφηνοειδούς γραφής για τη λέξη θεός. Σύμφωνα με άλλη ερμηνεία θα μπορούσε να είναι ένα παραλλαγμένο σύμβολο της Κυπρο - Μινωϊκής γραφής. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Boeotia (EN)

Σφραγιδοκύλινδρος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Cylinder seal (EN)

Λαζουρίτης (EL)
Lapis lazuli (EN)

Αρχαιολογικός Χώρος Μυκηναϊκού Ανακτόρου (Καδμείου) Θήβας (EL)

Διάμετρος: 1.1 εκ. Μήκος: 1.9 εκ. (EL)


1450 BC - 1401 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.