Σφραγιδοκύλινδρος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σφραγιδοκύλινδρος (EL)
Cylinder seal (EN)

Σφραγιδοκύλινδρος ανατολικής προέλευσης από φαγεντιανή, χρώματος ανοιχτού γαλάζιου, καλής διατήρησης πλην ελαφράς ρωγμής κατά μήκος της μίας πλευράς. Ο κύλινδρος ήταν αρχικά καλυμμένος με φύλλο χρυσού ίχνη του οποίου σώζονται σφηνωμένες στις γλυφές της σφραγιστικής επιφάνειας. Το κύριο θέμα της παράστασης του κυλίνδρου αποτελεί ζεύγος μιξογενών όντων με χαρακτηριστικά ταύρου και ανθρώπου. Τα δύο όντα στέκονται εκατέρωθεν στηρίγματος, το οποίο και κρατούν με τα δυο τους χέρια. Λίγο δεξιότερα διακρίνονται δύο όρθια αντωπά λιοντάρια και χαμηλά στον ενδιάμεσο τους κενό χώρο ένα ξαπλωμένο κερασφόρο ζώο τοποθετημένο ανάποδα. Ανάμεσα στα δύο ζεύγη των μορφών από τη μία πλευρά βρίσκεται το κεφάλι ενός ταύρου, ενώ από την άλλη το κεφάλι μιας αντιλόπης. Κατά τον άξονα του κυλίνδρου και κάθετα στις προηγούμενες μορφές υπάρχουν δύο αντωποί γρύπες, εκ των οποίων ο ένας υψώνει το πόδι απειλώντας τον άλλο. Το «στήριγμα» που κρατούν οι δύο ανθρωπόμορφοι ταύροι προέρχεται από ένα θεϊκό όπλο της Αρχαίας Βαβυλωνιακής περιόδου που αποτελούνταν από ένα σκήπτρο με δύο κυρτές σπάθες και επίστεψη κεφαλής αιλουροειδών. Αυτό το όπλο μεταβλήθηκε, στην παράσταση του κυλίνδρου από τη Θήβα, σε δύο έλικες εκατέρωθέν ενός αγγείου ενώ σε άλλες παραστάσεις πλησιάζει περισσότερο φυτικό μοτίβο. Έτσι το θεϊκό όπλο ταυτίστηκε τελικά με το ιερό δέντρο που κυριαρχεί στην εικονογραφία της γλυπτικής της Μιταννικής αυτοκρατορίας. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Boeotia (EN)

Σφραγιδοκύλινδρος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Cylinder seal (EN)

Φαγεντιανή (EL)
Faience (EN)

Αρχαιολογικός Χώρος Μυκηναϊκού Ανακτόρου (Καδμείου) Θήβας (EL)

Διάμετρος: 2.1 εκ. Μήκος: 3.8 εκ. (EL)


1500 BC - 1401 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.