Σφραγιδοκύλινδρος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σφραγιδοκύλινδρος (EL)

Σφραγιδοκύλινδρος από lapis lazuli. Χρώμα βαθύ κυανό. Η παράσταση αποτελεί μία συνεχή ζωφόρο. Σε μια αρχική σκηνή συμποσίου και λατρείας προστέθηκαν αργότερα δύο επιπλέον μορφές και μια τράπεζα προσφορών. Στην αρχική παράσταση ένθρονη θεότητα με πτυχωτό μακρύ ένδυμα κρατά στο ένα χέρι σκήπτρο ενώ με το άλλο υψώνει κύπελλο κάνοντας πρόποση. Ακριβώς αντικρυστά στο Θεό στέκεται πάνω σε ανθρώπινο κεφάλι γυμνή γυναικεία μορφή που επίσης υψώνει το κύπελλο της κάνοντας πρόποση. Με το άλλο της χέρι κρατά το ένα της στήθος. Πίσω από τη γυμνή θεά στέκονται ένας λατρευτής με αίγα και ένας ανθρωπόμορφος ταύρος με δύο ψάρια. Στο άνω τμήμα υπάρχουν σύμβολα του ουρανού ένα αστέρι, τροχοειδής κύκλος ίσως ο ήλιος, και με ένα εξόγκωμα σε κάθε κεραία και μια ομάδα επτά συμμετρικά τοποθετημένων εξογκωμάτων. Πίσω από το θρόνο της θεότητας βρίσκεται ζώο που μοιάζει με πίθηκο. Δεξιά της παραπάνω παράστασης έχουν λαξευτεί με μια διαφορετική, πιο επίπεδη τεχνοτροπία δύο μορφές. Μια γυναικεία σε μικρότερη κλίμακα με μακριά μαλλιά και μια ανδρική που βηματίζει προς το μέρος της ένθρονης θεότητας κρατώντας στο υψωμένο χέρι άνθη ενώ στο κατεβασμένο κάτι που ίσως είναι μαντήλι. Η ανδρική αυτή μορφή φορά αιγυπτιακή φενάκη ενώ ανάμεσα στα πόδια της απεικονίζεται πιθηκοειδές ζώο. Τόσο η ανδρική μορφή όσο και η γυναικεία ισταμένη ταυτίζονται με θεότητες. Η σκηνή πόσεως έχει παραλληλιστεί με Συριακά πρότυπα. Το γεγονός ότι η γυμνή γυναικεία θεότητα στέκεται πάνω σε ανθρώπινο κεφάλι ίσως παραπέμπει στην πολεμική της ιδιότητα οπότε και πρόκειται για το κεφάλι του εχθρού που κατατροπώθηκε. Η τεχνοτροπία της αρχικής παράστασης είναι Συριακή και η μεταγενέστερη προσθήκη Αιγυπτιακή. Οι δυο αιγυπτιακές μορφές που προστέθηκαν αργότερα στην αρχική παράσταση του κυλίνδρου δηλώνουν ότι αυτή η δεύτερη λάξευση πρέπει να έγινε σε περιοχή όπου υπήρχε έντονη αιγυπτιακή επιρροή και γνώση των αιγυπτιακών εθίμων, πιθανόν στη Κύπρο. Σύμφωνα με μια ερμηνεία στη παράσταση εικονίζονται ο νέος ιδιοκτήτης της σφραγίδας μαζί με τη γυναίκα του ως θεατές σε συμπόσιο. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Boeotia (EN)

Σφραγιδοκύλινδρος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Cylinder seal (EN)

Λαζουρίτης (EL)
Lapis lazuli (EN)

Αρχαιολογικός Χώρος Μυκηναϊκού Ανακτόρου (Καδμείου) Θήβας (EL)

Διάμετρος: 1.2 εκ. Μήκος: 2.5 εκ. (EL)


1450 BC - 1401 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.