Σφραγίδα άρτου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σφραγίδα άρτου (EL)

Φορέας προστασίας: Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (EL)
Μεγάλη σφραγίδα άρτου με ξυλόγλυπτο διάκοσμο. Εικονίζει δικέφαλο αετό να κρατά σπαθιά, πλαισιωμένο από δύο ταινίες. Ο αετός στέφεται με κορώνα με σταυρό στην κορυφή. Αριστερά και δεξιά εικονίζονται δύο ροζέτες σε κύκλους και δύο ψάρια.Φέρει χρονολογία 1812. Χρησιμοποιείται για το σφράγισμα εορταστικών άρτων. Οι σφραγίδες άρτων χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο τον ορθόδοξο χώρο για να σφραγίζονται πριν από το ψήσιμο οι άρτοι που προορίζονται για τη Θεία Ευχαριστία. Οι σφραγίδες αυτές λέγονται επίσης σφραγιστήρια, σφραγιστερά ή βλογερά και ανήκουν στην κατηγορία της μοναστηριακής ξυλογλυπτικής. Φιλοτεχνήθηκαν από λαϊκούς και μοναχούς προερχόμενους από αγροτικούς και ποιμενικούς πληθυσμούς. Θρησκευτικές και συμβολικές παραστάσεις απεικονίζονται στην κύρια πλευρά των σφραγίδων και συχνά και στη λαβή τους. (EL)
Archaeological Service / Museum: Museum of Modern Greek Culture (EN)


Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (EL)

Διάμετρος: 41.0 εκ. (EL)


1813 AD - 1812 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

C0S1GC



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.