Αττική μελανόμορφη λήκυθος με ώμο

Αττική μελανόμορφη λήκυθος με ώμο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αττική μελανόμορφη λήκυθος με ώμο (EL)
Attic black-figure shoulder lekythos (EN)

Ζωγράφος του Λονδίνου B 31 (EL)
LONDON B 31, P OF (EN)

Αττική μελανόμορφη λήκυθος με ώμο και κωνικό σώμα. Συγκολλημένη από πολλά θραύσματα. Λείπει μεγάλο μέρος του ώμου (μαζί με τμήματα της παράστασης), καθώς και τμήματα από το σώμα και το πόδι, που έχουν συμπληρωθεί με γύψο. Λίγες απολεπίσεις. Πηλός ερυθρωπός κίτρινος (Munsell 7.5YR 7/6). Η λήκυθος με διαχωρισμένο ώμο έχει χαμηλό στόμιο με κυρτά τοιχώματα, πλαστικό δακτύλιο στο λαιμό, ευρύ σώμα που στενεύει έντονα στο κάτω μέρος του και κωνικό πόδι. Το μελανό υάλωμα είναι κατά τόπους αραιό και σε λίγα σημεία, ιδίως στη λαβή, απολεπισμένο. Το ιώδες και το λευκό επίθετο χρώμα διατηρούνται σχετικά καλά. Ολόκληρο το στόμιο και η εξωτερική όψη του λαιμού, μαζί με τον πλαστικό δακτύλιο, καλύπτονται με υάλωμα. Στη μετάβαση από τον ώμο στο σώμα υπάρχει μελανή ταινία. Η παράσταση του σώματος πατά σε μελανοκάστανη ταινία που περιτρέχει το αγγείο. Στο κάτω μέρος του σώματος, την εξωτερική όψη του ποδιού, εκτός από το κατώτερο τμήμα της, καθώς και σε ολόκληρη τη λαβή υάλωμα. Στον ώμο εικονίζεται κάπρος προς τα αριστερά, ανάμεσα σε δύο γυμνούς ιππείς που καλπάζουν με τα άλογά τους προς το μέρος του. Στο σώμα εικονίζεται γυναικεία φτερωτή μορφή (Νίκη ή Ίρις;) σε διασκελισμό προς δεξιά, που πλαισιώνεται σε κάθε πλευρά από έναν γενειοφόρο και έναν αγένειο άνδρα, οι οποίοι στρέφονται προς το μέρος της. Η φτερωτή θεότητα φορά πέπλο και στην κεφαλή της ταινία. Οι γενειοφόροι φορούν χιτώνα με διακοσμημένες παρυφές και μακρύ ιμάτιο, ενώ ο δεξιός φέρει στην κεφαλή του ταινία. Οι αγένειες ανδρικές μορφές, εκ των οποίων η αριστερή αποδίδεται σε διασκελισμό, φέρουν στον έναν ώμο ιματίδιο με διακοσμημένη παρυφή, το οποίο καλύπτει μόνο το ένα χέρι και τμήμα του κορμού τους. Ιώδες χρώμα εξαίρει λεπτομέρειες στο λαιμό και το στήθος του δεξιού αλόγου, στην κεφαλή του κάπρου, στη χαίτη και σε τμήμα του γλουτού του αριστερού αλόγου του ώμου. Το μεσαίο τμήμα των φτερών, η ταινία και το κάτω μέρος του πέπλου της θεάς, τα ιμάτια των γενειοφόρων, η ταινία και η γενειάδα του δεξιού, η κόμη του αριστερού, η κόμη των δύο νέων και το εξωτερικό τμήμα των ιματιδίων τους επίσης εξαίρονται με ιώδες χρώμα. Λευκό χρώμα απαντά μόνον στα γυμνά μέλη της φτερωτής μορφής. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Λήκυθος με ώμο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Shouldered lekythos (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Διάμετρος: 11.4 εκ. Ύψος: 19.9 εκ. (EL)


550 BC - 540 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

IDORWT



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.