Χάλκινος κωδωνόσχημος κάδος

Χάλκινος κωδωνόσχημος κάδος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Χάλκινος κωδωνόσχημος κάδος (EL)
Bronze bell-shaped kados (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)
Χάλκινος κωδωνόσχημος κάδος. Ελλιπής ως προς τις λαβές και τις συνάφειες. Στο εσωτερικό του κυρίως σώζει αρκετό τμήμα της άλλοτε γυαλιστερής επιφάνειάς του. Του τύπου των κωδωνόσχημων (bell situla). Σφυρήλατος. Τα χείλη κλίνουν προς τα μέσα. Σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία, στο πάνω μέρος του σώματος, διακρίνεται καθαρά το περίγραμμα με λεπτότατη εγχάραξη των δύο συναφειών, που είχαν σχήμα καρδιόσχημου φύλλου κισσού, του οποίου η μεσαία απόληξη έχει μορφή τριών οδόντων στο άκρο. Εδώ σώζονται ίχνη μολύβδου (κολλητική ουσία). Ίχνη μολύβδου σώζονται και στο εξωτερικό του πυθμένα όπου ήταν προσηλωμένη η βάση του. Ο κάδος βρέθηκε όρθιος, γεμάτος με καμμένα κόκαλα και σκεπασμένος με πέτρα. Χρησίμευε ως τεφροδόχος κάλπη. Πιθανόν έργο ηλειακού εργαστηρίου. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ilia (EN)

Κάδος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Kados (EN)

Χαλκός (EL)
Μόλυβδος (EL)
Lead (EN)
Copper (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)

Διάμετρος: 20.0 εκ. Ύψος: 23.0 εκ. (EL)


325 BC - 301 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.